Business Hi-Tech

Nokia, compania care a dominat piaţa smartphone-urilor timp de 15 ani, pierde supremaţia în favoarea Apple şi Samsung. Vedeţi aici cum arăta primul smartphone

Nokia pierde oficial tronul smartphone-urilor după 15 ani, în favoarea Apple şi Samsung

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

29.07.2011, 11:15 9039


Apple şi Samsung au pus capăt în trimestrul aldoilea dominaţiei de 15 ani a Nokia pe piaţasmartphone, împingând producătorul finlandez pânăpe locul al treilea, potrivit unor rapoarte prezentate vineri demai multe companii de cercetare de piaţă, transmite Reuters.

Nokia a inventat conceptul desmartphone în 1996, cu modelul Communicator, însăinovaţiile aduse în ultimii ani pe această nişă de principaliirivali şi declinul constant al propriilor vânzări a trimis companiade pe primul loc direct pe cel de-al treilea în trimestrul doi.




Nokia Communicator 9000 cântărea aproape jumătatede kilogram, avea un procesor Intel de 24 Mhz,i386. Smartphone-ul era doat cu 8MB de memorie(mai puţin de 1% din memoria cu care vin acum cele mai ieftinetelefoane de pe piaţă) şi funcţiona cu sistemul deoperare GEOS 3.0.

Apple a vândut în perioada analizată 20,3 milioane deiPhone-uri, deşi modelul de actualitate iPhone 4 este mai vechi deun an. În mod normal, succesul unui astfel de telefon nu dureazăatât de mult.


Analiştii estimează că Samsung a vândut 19 milioane desmartphone-uri în trimestrul al doilea, cu mult peste cele 16,7milioane comercializate de Nokia, datorită cererii uriaşe pentrutelefoane cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google.


"Portofoliul Galaxy al Samsung s-a dovedit foarte poular, înspecial modelul de top S2 cu Android", a declarat un analist alStrategy Analytics.


Strategy Analytics estimează că piaţa smartphone a crescut întrimestrul al doilea, ca volum al vânzărilor, cu 76% faţă denivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.


ABI Research sunt mai precauţi, calculând o creştere de numai62%.


Piaţa telefoanelor mobile în general a crescut cu 11,3% în aceeaşiperioadă, la 365,4 milioane de unităţi vândute, potrivit IDC.


Creşterea pieţei telefoanelor a încetinit faţă deprimul trimestru, când a fost înregistrat un avans de 16,8%, dincauza scăderii volumului vânzărilor modelelor simple, de bază,pentru prima dată în ultimele şapte trimestre. Evoluţia negativă afost determinată de reducerea cheltuielilor de consum.


Strategy Analytics estimează că piaţa telefoanelor mobile a ajunsla 361 milioane de unităţi în trimestrul al doilea.


Media estimărilor analiştilor contactaţi anterior de Reutersplasează vânzările de telefoane din această perioadă la 374 demilioane de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO