Business Hi-Tech

Nokia cumpara de la japonezi tehnologie pentru N-Gage

21.08.2003, 00:00 16

Compania finlandeza Nokia, liderul mondial al producatorilor de telefoane mobile din punct de vedere al vanzarilor, a anuntat ca va achizitiona tehnologie de la producatorul japonez de jocuri de calculator Sega.
Miza acestei tranzactii - a carei valoare nu a fost facuta publica - este lansarea comerciala a consolei de jocuri N-Gage fabricata de Nokia, asteptata in urmatoarele luni. N-Gage a facut senzatie printre specialisti datorita faptului ca este un uimitor hibrid intre un telefon mobil si o consola de jocuri video.
Conform intelegerii, japonezii de la Sega vor ceda catre Nokia divizia de jocuri video online. Aceasta tehnologie permite mai multor jucatori sa ruleze jocuri in echipa, conectarea consolelor fiind posibila inclusiv wireless.
Nokia nu face altceva decat sa urmeze tendinta mondiala a industriei IT&C de a se orienta spre entertaiment, sector care s-a dovedit a genera cresteri semnificative in perioada aceasta de recesiune.
In plus, analistii remarca faptul ca prin N-Gage Nokia ataca pozitia companiei Nintendo care domina piata cu consola de jocuri mobila GameBoy.
"Jocurile in retele fara fir cu mai multi jucatori care se pot bucura de mobilitatea wireless este una dintre cele mai importante directii de dezvoltare in industria video games", a explicat Ilkka Raiskinen, senior vicepresident al diviziei Entertaiment si Media a Nokia.Telefonul mobil cu consola de jocuri N-Gage va fi lansat pe 7 octombrie in Statele Unite, Europa si Asia si va fi comercializat intr-o prima faza numai in tarile in care exista telefonie mobila in sistem GSM. N-Gage va fi comercializata la un pret de referinta de 299 de dolari iar un joc pentru aceasta consola va costa intre 20 si 30 de dolari.
Caseta:Hibridul telefon mobil-consola de jocuri N-Gage, creat de Nokia, este inca un exemplu al faptului ca functia de comunicare telefonica a "celularului" tinde sa devina oarecum secundara. Telefonul mobil a primit intre timp si capabilitati de organizator personal sau aparat foto. N-Gage merge si mai departe permitandu-le utilizatorilor sa comunice nu prin cuvinte, ci  prin jocuri video.  victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO