Business Hi-Tech

Nokia ofera gratuit navigatie GPS

Nokia ofera gratuit navigatie GPS
22.01.2010, 00:00 194

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, vaoferi gratuit acces la navigatia GPS pentru smartphone-uri si valansa o noua versiune a hartilor Ovi Maps, in incercarea de acreste vanzarile de telefoane inteligente si a-si mentine pozitiade lider pe piata, scrie presa internationala.

Anuntul Nokia este un raspuns la Google, care a lansat inoctombrie anul trecut o noua versiune gratuita a Google Maps pentrutelefoanele inteligente care opereaza in platforma Android,comenteaza Reuters.

Noua versiune a Ovi Maps va include functii avansate denavigatie auto si pietonala, precum ghidare vocala pas cu paspentru 74 de tari, disponibila in 46 de limbi, informatii despretrafic pentru peste 10 tari si harti detaliate pentru peste 180 detari, potrivit unui comunicat al Nokia.

"De ce sa avem mai multe device-uri care sa functioneze doarintr-o anumita tara sau regiune? Daca le imbinam si le oferimgratuit, la nivel global, aproape ca dublam marimea potentiala apietei de navigatie mobila", a explicat Anssi Vanjoki,vicepresedintele executiv al Nokia.

Miscarea este parte a strategiei Nokia de a fi lider pe piatahartilor mobile, a navigatiei si a serviciilor bazate pe locatie.Aceasta oferta este, de asemenea, in linie cu viziunea Nokia,potrivit careia urmatorul val de crestere va fi bazat pe internetulsocial, cu accent pe locatie - pe masura ce locatia in care segasesc oamenii devine la fel de importanta ca si ceea ce fac, searata in comunicatul companiei.

Vanzarile de GPS dedicate, in pericol?

Analistii se tem insa ca accesul gratuit la navigatia GPS, pecare Nokia il va oferi vpentru peste 20 de milioane desmartphone-uri, va afecta producatorii mari de sisteme GPS precumTomTom sau Garmin, comenteaza Reuters.

Potrivit companiei de cercetare Canalys, numarul oamenilor dinintreaga lume care folosesc navigatia GPS de pe telefoanele mobileera de aproximativ 27 de milioane la sfarsitul anului 2009. Nokiavizeaza cresterea acestei baze de clienti existente la 50 demilioane, permitand detinatorilor de telefoane inteligentecompatibile - si dispozitive care vor deveni in curand compatibile- sa activeze serviciul gratuit de navigatie auto si pietonala prinsimpla descarcare a noii versiuni Ovi Maps.

Navigatia GPS este una dintre cele mai importante surse de venitpentru Nokia. "Intrebarea este daca Nokia va avea veniturisuficiente pentru a compensa veniturile pe care automat le-aupierdut odata cu serviciul gratuit de navigatie", a declarat JohnStrand, director al companiei de consultanta Strand Consult.

In Romania, Mio Technology, cel mai important vanzator dedispozitive de navigatie din Europa Centrala si de Est, estimeazaca in 2010 piata locala de dispozitive GPS poate atinge un volum de60.000 de unitati la nivelul anului 2009.

AFACERI DE LA ZERO