Business Hi-Tech

Nokia vinde brandul de lux Vertu familiei suedeze Wallenberg

Nokia vinde brandul de lux Vertu familiei suedeze Wallenberg

Foto: AFP

Autor: Claudiu Ilioiu

13.06.2012, 20:14 1821

Nokia este pe punctul de a vinde brandul de lux Vertu fondului suedez de privat equity EQT Partners AB, care aparţine în mare parte familiei suedeze Wallenberg, tranzacţie care face parte dintr-un plan de redresare, potrivit Bloomberg.

Surse apropiate companiei au declarat că valoarea tranzacţiei este de aproximativ 200 de milioane de euro (250 de milioane de dolari), şi va fi încheiată până la sfârşitul acestei săptămâni.

Compania a luat decizia de a vinde brandul de lux deoarece şeful executiv Stephen Elop doreşte să relanseze afacerea cu telefoane mobile, după ce a fost depăşită de competitorii care rulează software-uri de la Google şi Apple

"Vertu este o afacere foarte nişată, dar cu un număr de clienţi în creştere. Noul proprietar se va confrunta cu provocarea de a moderniza softul din telefoanele Vertu, care au rulat până în acest moment sistemul de operare învechit de la Nokia, Symbian", a declarat Francisco Jeronimo, analist la compania de cercetare IDC din Londra.

Telefoanele Vertu pot avea cristale încrustate în ecran şi safire în taste, unele modele costând peste 200.000 de lire datorită metalelor preţioase folosite. Compania are sediul central în Anglia, Church Crookham.

Nokia a semnalat prima dată intenţia de a vinde Vertu în decembrie şi a anunţat recent că vrea să vândă activele "non-core", secundare operaţiunilor de bază.

Vertu a fost conceput în 1998, de designerul-şef Frank Nuovo. În prezent are cea mai importantă poziţie în sectorul telefoanelor de lux. În 2010, a reprezentat 60 de procente de pe piaţa din Euopa de vest, potrivit companiei de date internaţionale IDC.

După ce a dominat timp de 14 ani piaţa mondială a telefoanelor mobile, Nokia a căzut anul trecut pe locul al doilea după volumul vânzărilor, fiind devansată de grupul sud-coreean Samsung Electronics.

Afacerea Vertu este a doua tranzacţie făcută de compania EQT, din Stockholm, din această lună. EQT a anunţat marţi achiziţia BSN Medical care valorează 1,8 miliarde de euro. EQT a acumulat de la investitori 4,75 de miliarde de euro în luna octombrie pentru un nou fond de achiziţii pentru nordul şi estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO