Business Hi-Tech

Noul CES – IFA Berlin 2011, câmp de luptă pentru cele mai mari companii de tehnologie din lume

Noul CES – IFA Berlin 2011, câmp de luptă pentru cele mai mari companii de tehnologie din lume

Dacă anul trecut „bătălia“ între giganţii industriei s-a dat pe televizoarele 3D, anul acesta televizoarele „smart“ vor domina târgul IFA de la Berlin

Autor: Ştefan Vrabie

02.09.2011, 00:04 1021

Timp de cinci zile expoziţia anu­ală a tuturor dispozitivelor electronice va redefini peisajul tehnologic de larg consum pentru următoarele 12 luni. Chiar dacă cele mai "fiebinţi" dispozitive aşteptate la IFA Berlin 2011 sunt noile tablete de la Sony sau Samsung precum şi noi smartphone-uri de la mai multe companii precum HTC, Samsung sau LG, bătălia de anul acesta se va da în special pe televizoarele cu tehnologie "smart".

Sony încearcă să detroneze iPad-ul

În cadrul IFA, Sony a anunţat două tablete cu sistem de operare Android numite Sony Tablet S şi Sony Tablet P. Tableta S va fi pusă în vânzare în luna septembrie şi va fi disponibilă în două versiuni, de 16GB şi 32GB, şi vor avea ca sistem de operare Google Android 3.1.

Sony Tablet S are o greutate de 600g şi are un ecran touch de 9,4 inchi. În interiorul tabletei este un procesor dual-core nVidia Tegra 2 cu o viteză de 1GHz şi 1GB memorie RAM. Ea va mai conţine, de asemenea, o cameră de 5 megapixeli în spate, o cameră frontală pentru video chat sau apeluri video, un port USB, un slot pentru card SD, Wi-Fi şi Bluetooth.

Tot aici, Sony a dezvăluit şi tableta cu două ecrane anunţată la începutul anului, care va avea numele de Sony Tablet P. Cele două ecrane touch de 5,5 inchi se pliază şi permit ca tableta care are o greutate de 400g să fie purtată în buzunar. Tableta va avea un procesor nVidia Tegra 2 şi va rula pe platforma Google Android 3.2.

Compania japoneză a lansat şi un eReader de 6 inchi, numit Sony Reader PRS Wi-Fi-T1, care cântăreşte doar 168 de grame cu o grosime de 8,9 mm, iar bateria dispune de o autonomie de o lună.

În arena PC-urilor, Sony a prezentat noul laptop Vaio L 3D, un desktop Vaio all-in-one cu display LED de 24 de inchi Full HD, iar la colecţia de laptopuri a mai adăugat un model de 15,5 inchi pentru seria Vaio S.

Când vine vorba de experienţa 3D, Sony a făcut oficial dispozitivul HMZ-T1. Este un dispozitiv portabil care se pune pe ochi şi care transformă conţinutul video al playerelor Blu-ray sau PS3 în conţinut video 3D. Pe lângă acestea, compania a mai prezentat şi un nou player media pentru TV numit SMP-N200, care permite utilizatorilor să conecteze orice televizor la internet.

Pentru categoria smartphone-urilor, japonezii de la Sony au reînnoit şi linia Sony Ericsson Xperia Arc prin modelul S.

LG lansează primele televizoare "deştepte" 3D

Evenimentul de la Berlin a fost prilej de lansare a unei noi game de televizoare de la LG. Televizorul LW980T combină tehnologiile de smart TV cu tehnologia 3D.

Noua gamă de televizoare va fi disponibilă în 47 de inchi şi 55 utilizând LG Nano Full LED backlighting, tehnologie mai luminoasă şi cu o imagine mai clară. În acelaşi timp, LG a mai anunţat un nou sistem audio surround HX906TX 3D care are certificare audio Dolby 360.

Samsung nu se lasă. Mai lansează o tabletă Galaxy

Compania sud-coreeană a prezentat la IFA 2011 seria 7 a laptopurilor Chronos. Chronos 700Z5A are un procesor quad core Intel Core i7 şi vine cu un ecran de 15,6 inchi, în timp ce laptopul puţin mai slab Chronos 700Z4A are un ecran de 15 inchi cu un procesor Intel Huron River Core i5 2467M.

Şi noua tabletă Samsung Galaxy Tab 7.7 a fost prezentată tot la Berlin, aducând o actualizare mult aşteptată de comunitatea Android. Noua tabletă va aduce o nouă generaţie de display-uri pe piaţa tabletelor, tehnologia folosită fiind Super AMOLED, care permite culori mai bogate, o rată de contrast de înaltă claritate şi o rezoluţie WXGA de 1280x800. Tableta rulează sistemul de operare Google Android 3.2 numit şi HoneyComb. Sub ecranul de 7,7 inchi, Galaxy 7.7 are un procesor de 1,4GHz dual core cu abilitate de redare a conţinutului video Full HD de 1080 de pixeli. Tableta va veni în patru versiuni - de 8GB, 16, 32 şi 64GB - şi dispune de o cameră de 2 megapixeli în faţă şi una de 3 în spate. Tableta cu o grosime de 7,89mm şi o greutate de 335g mai dispune şi de un slot pentru un card SD ce poate extinde memoria cu până la 32GB.

Samsung a mai anunţat, de asemenea, şi tableta PC-series 7 care poate fi pusă într-un dock şi folosită ca un desktop PC. Tableta vine cu mouse şi tastatură bluetooth şi cu sistemul de operare Microsoft Windows 7.

Tot în cadrul show-lui de la Berlin Samsung a prezentat un nou smartphone Galaxy Note cu un ecran HD Super AMOLED de 5,3 inchi care va veni echipat cu un stylus "avansat" numit S Pen. Telefonul care va avea sistem de operare Google Android 2.3 are un procesor dual core de 1,4GHz şi o cameră de 8 megapixeli cu flash LED ce poate înregistra video Full HD. Stylus-ul se folo­seş­te pe ecranul touch sensibil la presiune pentru a crea schiţe sau pentru a scrie de mână.

Printre alte dispozitive lansate în cadrul evenimentului din Berlin de Samsung se mai află şi trei noi camere foto. O cameră foto compactă NX200 cu o rezoluţie de 20,3 megapixeli, o cameră "multiview" MV800, prima cameră compactă cu ecran mobil care permite fotografierea din unghiuri greu accesibile, precum şi o cameră cu superzoom de 18x ce poate filma şi fotografia în acelaşi timp numită WB750.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO