Business Hi-Tech

Noul director executiv al Vodafone: Investim 500 mil. euro în următorii 5 ani

Noul director executiv al Vodafone: Investim 500 mil. euro în următorii 5 ani

Autor: Adrian Seceleanu

08.12.2010, 23:59 89

Grupul britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefoniemobilă din lume, va investi în următorii cinci ani o jumătate demiliard de euro în România, o parte din sumă urmând a fidirecţionată spre construcţia unei reţele 4G, care ar putea duce lacreşterea de peste patru ori a vitezei pentru serviciile de internet mobil - segmentul pe care se va duce cea mai dură competiţiede pe piaţă în următorii ani.

"Planul Vodafone este să investească în România o jumătate demiliard de euro în următorii cinci ani", a declarat Iñaki Berroeta,43 de ani, spaniolul care a preluat la 1 decembrie funcţia de CEOal Vodafone Ro mânia, numărul doi pe piaţa locală telecom şi unadin tre cele mai mari companii locale, cu venituri anua le de 1mld.euro şi apro ape 10 milioane de clienţi.

Piaţa locală telecom, a cărei valoare a scăzut în 2009 la 4 mld.euro de la un vârf de 4,5 mld. euro în 2008, are încă un potenţialsemnificativ de creştere, chiar dacă în acest an s-ar puteaînregistra o nouă scădere, iar competiţia cu rivalii internaţionaliOrange şi OTE/Deutsche Telekom este extrem de puternică. "Ambugetat această sumă importantă pentru investiţii pentru că piaţade comunicaţii din România are un potenţial semnificativ. Nimeni nuin vesteşte da că nu există opor tunităţi", spune Berroeta. Din1997 până în prezent, in vestiţiile Vodafone s-au ridi cat la 2mld. euro.

Investiţiile vor viza toate departa mentele companiei, iar unadintre destinaţii va fi reţeaua, care va trece la 4G, tehnologiecare permite viteze de peste patru ori mai mari de cât cele oferiteîn prezent de companie în România, de 21,7 Mbps. "Suma aratănivelul angajamentului pe care Vodafone îl are pentru piaţa dinRomânia." Berroeta afirmă că după ce "a citit toate rapoartelefinanciare şi toate powerpoint-urile" despre piaţa telecom dinRomânia şi Vodafone, obiectivul său este să ia "o doză de viaţăreală" - respectiv să intre în contact cu clienţii şi angajaţii. Elîşi aminteşte că a mai fost în România în 1998, când companiapentru care lucra era acţionar al Connex, actuala Vodafone. "Atunciera o ţară în alb şi negru, acum este full color, HD."

Citiţi interviul integral al noului directorVodafone peZFExclusiv

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO