Business Hi-Tech

Noul ministru al comunicaţiilor susţine folosirea softurilor gratuite în instituţiile statului

Noul ministru al comunicaţiilor susţine folosirea softurilor gratuite în instituţiile statului

Autor: Magraon Andreea

14.09.2010, 23:55 122

Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, numit la începutullunii în această funcţie, susţine că ia în considerare elaborareaunei strategii pentru introducerea în instituţiile publice asofturilor open-source, care sunt gratuite, ceea ce ar duce la oscădere a contractelor cu statul a producătorilor de software de pepiaţa locală şi reducerea cheltuielilor guvernamentale.

"Vom lucra la o strategie care să aibă în considerare folosireasofturilor open-source. Sunt ţări la nivel european, precum Franţasau Germania care folosesc la scară largă astfel de softuri", adeclarat Vreme în cadrul unei conferinţe de presă.

Vreme (47 de ani), care a lucrat peste zece ani în mediul privatîn domeniul IT, susţine că mai întâi se vor stabili anumite regulide interoperabilitate, pentru ca o instituţie care foloseşte unsoft open-source să poată comunica cu una care nu foloseşte unasemenea produs. Softurile open-source, precum suita de aplicaţiiOpenOffice, sistemul de operare Linux sau browser-ul Firefox, suntgratuite şi pot fi variante la Windows şi Office ale Microsoft, celmai mare producător de software din lume. Spre exemplu, Office2010, cea mai recentă variantă a suite de aplicaţii a Microsoft,are preţuri cuprinse între 110 şi 578 de euro.

Susţinute de companii ca Sun (Oracle) şi IBM, sistemele deoperare bazate pe Linux au avansat puternic în ultimii ani dinpunct de vedere al performanţelor şi interfeţei grafice, utilizarealor fiind asemănătoare sistemului de operare Windows. În plus,softurile contra cost presupun şi mai mulţi bani atunci cândtrebuie actualizate, deoarece acest proces este făcut numai defirma producătoare.

În luna iunie, comisarul european pentru agendă digitală, NeelieKroes, susţinea că softurile contra cost "sunt o pierdere de bani"pe timp de criză şi că guvernele europene trebuie să ia înconsiderare folosirea celor gratuite.

"Alegerea este a Guvernului, dacă va folosi un soft gratuit sauunul contra cost. Evident, performanţele Microsoft sunt recunoscutela nivel mondial", a declarat pentru ZF Călin Tatomir, directorgeneral al filialei Microsoft România. El a adăugat că folosirea decătre instituţiile statului a unor softuri gratuite nu reprezintă oameninţare pentru contractele Microsoft cu statul, deoarece "toatecompaniile au concurenţi, a căror existenţă este constructivă".

Pe de altă parte, Varujan Pambuccian, membru al Comisiei deIT&C a Camerei Deputaţilor, susţine că orice soft "care estefuncţional şi bun şi mai este şi ieftin trebuie luat înconsiderare". El a declarat că a prezentat coaliţiei de guvernareun proiect de informatizare a instituţiilor publice, a căreiactualizare să poate fi făcută de un birou de funcţionarispecializaţi şi nu neapărat de firma producătoare. Pambuccian a maispus că acest proiect poate fi realizat ieftin şi într-un timpfoarte scurt. "Până când acest lucru nu se va realiza, nu vom facedecât să cheltuim şi mai mulţi bani", a mai spus Pambuccian, care aestimat că s-ar economisi 20-25% din cheltuielile statului cu unasemenea proiect.

Vreme a mai spus că până pe 31 decembrie va fi disponibilsistemul de plăţi online pentru taxe şi impozite, iar în următoriidoi ani se va realiza interoperabilitatea sistemelor IT dininstituţiile publice.

Întrebat fiind de situaţia Poştei Române şi a SocietăţiiNaţionale de Radiocomunicaţii (SNR), instituţii cu dificultăţifinanciare, ministrul a declarat că săptămâna trecută a fostînceput un proces de audit, şi în urma acestuia se va vedea cemăsuri vor fi luate. Vreme a precizat că în urma acestor analize seva stabili dacă face disponibilizări la Poşta Română.

Ministrul comunicaţiilor a mai spus că vrea să uneascăinfrastructura de comunicaţii a Teletrans, CFR şi Agenţiei deAdministrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şiCercetare (RoEduNet), la care se poate adăuga reţeaua SNR.

În ceea ce priveşte procesul de trecere la televiziuneadigitală, pe care Guvernul a amânat-o până în 2015, Vreme a spus căMinisterul Comunicaţiilor va continua această strategie. El a spuscă există o hotărâre de guvern din 11 august pentru modificareastrategiei de trecere la televiziunea digitală, iar în 45 de ziletrebuie pregătită o strategie care să continue calendarullicitaţiei. Decizia de a amâna cu trei ani tranziţia lateleviziunea digitală va duce practic la anularea unei licitaţiiaflate în curs la care participau şapte companii locale şiinternaţionale şi care era organizată de Autoritatea deReglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Ce a spus Valerian Vreme

  • Vom lucra la o strategie care să aibă în considerare folosireaopen-source.
  • Până la 31 decembrie sistemul de plată online a taxelor şiimpozitelor va fi disponibil.
  • În următorii doi ani se va realiza interoperabilitateasistemelor IT din instituţiile publice.
  • Săptămâna trecută a început un proces de audit în urma căruiase va decide ce măsuri vor fi luate în cazul Poştei Române şiSNR.
  • Este avută în vedere unirea infrastructurii de comunicaţii aTeletrans, CFR şi Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale deInformatică pentru Educaţie şi Cercetare (RoEduNet), la care sepoate adăuga reţeaua SNR.
  • Ministerul Comunicaţiilor va continua procesul de trecere lateleviziunea digitală.
  • Strategiei eRomânia îi putem ataşa unul sau mai multe proiecte,cum ar fi e-Guvernare, e-Sănătate sau e-Comerţ. Toate componentelecare se vor dezvolta pe această strategie vor fi prezentate,explicate şi, după primirea observaţiilor, sugestiilor şipropunerilor, le vom transpune în practică.
  • În ultimii ani instruirea în domeniul IT în instituţiilepublice a fost un dezastru. Sunt primării unde funcţionarii şi-auluat certificate ECDL (Permisul European de Conducere aCalculatorului) şi nu ştiu să folosească un calculator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO