Business Hi-Tech

Noul preşedinte al arbitrului telecom Adrian Diţă provoacă uluire la Curtea de Conturi cu o cerere de “devansare” a controalelor: “Nu înţelegem solicitarea dumneavoastră”

Noul preşedinte al arbitrului telecom Adrian Diţă...

Autor: Adrian Seceleanu

10.08.2017, 19:36 782

Adrian Diţă, care a fost numit în luna mai de coaliţia PSD-ALDE preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a solicitat în luna iunie Curţii de Conturi să-şi “devanseze” programul de control şi să verifice imediat activitatea ANCOM “în contextul schimbării conducerii”, luându-i astfel prin surprindere astfel pe reprezentanţii autorităţii cu atribuţii de control privind administrarea şi întrebuinţarea resurselor financiare ale statului, conform unui document intrat în posesia ZF.

Reprezentanţii Curţii de Conturi i-au răspuns în termeni duri lui Adrian Diţă, căruia i-au comunicat că potrivit legislaţiei în vigoare Curtea de Conturi îşi face singură programul de controale, care nu este public. “Curtea de Conturi decide în mod autonom asupra programului său de activitate”, conform documentului.

Uluirea provocată de cererea lui Adrian Diţă la nivelul conducerii Curţii de Conturi este demonstrată şi de răspunsul formulat de Curtea de Conturi, care excede limbajul sec, instituţional pentru a face loc unor expresii ce trădează reacţiile provocate de adresa şefului ANCOM: “nu înţelegem solicitarea dumneavoastră”.

Adrian Diţă, care până în luna mai a fost manager în cadrul grupului Telekom România în subordinea directorului juridic Mihaela Ioniţă - se află pentru prima oară în carieră în fruntea unei instituţii publice.

Puternica Autoritate Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM se află în centrul atenţiei publice după scandalul provocat de reorganizarea şoc a instituţiei lansată de noul preşedinte Adrian Diţă. În data de 8 iunie Adrian Diţă a retrogradat sau demarat procedurile de concediere pentru 18 persoane cu funcţii de conducere din ANCOM, fără ca anterior declanşării procesului să fi avut loc o evaluare a angajaţilor vizaţi.

Convocat la Comisia de IT din Parlament pentru a oferi explicaţii, Adrian Diţă nu s-a prezentat, el invocând, ulterior, existenţa unei probleme medicale („o sinuzită acută”, conform unui interviu acordat Agerpres).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO