Business Hi-Tech

Noul trend mondial în materie de spionaj: De ce atacurile cibernetice asupra telefoanelor mobile devin mai frecvente decât cele asupra computerelor personale

Noul trend mondial în materie de spionaj: De ce...

Autor: Răzvan Botea

24.06.2018, 10:18 448

Dacă în 2015 majoritatea atacurilor cibernetice în scop de spionaj vizau computerele personale, acest lucru s-a schimbat în 2018, când lumea se confruntă cu un nou trend în materie de atacuri cibernetice, infestarea cu spyware a telefoanelor mobile, care conţin informaţii mult mai sensibile decât celesunt stocate în computerele personale, scrie The Wall Street Journal.

Spionii preferă din ce în ce mai mult să „spargă” smartphone-urile victimelor, spun cercetătorii în materie de securitate, astfel obţinând acces la informaţii mult mai sensibile decât cele stocate pe computerele personale.

Firma de securitate cibernetică Lookout a identificat 22 de intenţii de atac asupra telefoanelor mobile, care se pare că au avut sprijin din partea guvernelor, în primele 6 luni ale acestui an, prin comparaţie cu 2015, când au fost identificate doar două. Cele mai multe ţinte au fost oameni politici din ţări cu economiii în dezvoltare, spune Lookout.

Creşterea frecvenţei acestor tipuri de atacuri cibernetice este cauzată concomitent de înmulţirea smartphone-urilor low-cost şi creşterea vânzărilor de spyware şi instrumente de hacking din partea companiilor, spune Claudio Guarnieri, cercetător în domeniul securităţii şi drepturilor omului în cadrul grupului Amnesty International. Majoritatea acţiunilor de hacking se concentrează acum pe telefoanele mobile, în timp ce în 2015 focusul era în continuare asupra computerelor personale.

„Una este să compromită computerul cuiva, şi alta este să aibă la dispoziţie un dispozitiv mobil cu posibilitatea accesării microfonului, pe care „ţinta” îl poartă la ea 24/7”, spune Mike Murray, vice-preşedintele Lookout.

Întors împotriva deţinătorului, telefonul mobil poate fi un instrument extrem de puternic de spionaj. Atacatorii pot monitoriza contactele utilizatorului, comunicaţiile, istoricul călătoriilor şi chiar şi tranzacţiile financiare ale acestuia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO