Business Hi-Tech

Nu scapă: Giganţii din tech vor plăti taxe în ţările în care sunt prezente în funcţie de fluxul de date

Nu scapă: Giganţii din tech vor plăti taxe în...

Autor: Răzvan Botea

09.06.2019, 18:33 169

Întâlnirea miniştrilor de finanţe din G20 a stabilit că giganţii din tech vor plăti în viitor taxe în ţările în care sunt prezente pe baza fluxurilor de date, indiferent de prezenţa fizică în acea ţară sau de marja de profit declarată, scrie Financial Times.

„Avem acest nou model economic în activităţile digitale bazat pe vânzarea şi schimbul masiv de date. În acest moment nu există taxare corectă pentru acest nou model economic”, a spus Bruno Le Maire, ministrul francez de finanţe, citat de FT.

Facebook, Google, Amazon şi alte companii de tehnologie de vârf se confruntă cu critici pentru faptul că îşi reduc sumele datorate statelor prin diverse inginerii fiscale. Noile norme ar însemna sarcini fiscale mai mari pentru marile companii multinaţionale, dar ar face şi mai dificil pentru ţări ca Irlanda să atragă investiţii străine directe, cu promisiunea unor rate de impozitare ultra-scăzute, potrivit Mediafax.

Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre susţinătorii cei mai vocali ai propunerilor de impozitare a companiilor mari de tehnologie. Acest lucru a aşezat cele două state într-o poziţie oarecum divergentă cu Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea că firmele americane sunt arătate cu degetul înr-un mod incorect, în cadrul discuţiilor legate de codul impozitării companiilor cu extindere globală.

Dezbaterea grupului G20 privind modificările aduse codului fiscal se concentrează pe doi piloni. Primul priveşte impozitarea unei societăţi în ţara în care bunurile sau serviciile sale sunt vândute, chiar dacă nu are o prezenţă fizică acolo. În cazul în care companiile încă mai pot găsi o modalitate de a evita plata impozitelor, cu ajutorul paradisurilor fiscale, ţările ar putea aplica o rată minimă de impozitare globală, care va fi convenită în cadrul celui de-al doilea pilon.

Miniştrii de Finanţe din G20 s-au reunit în acest week-end la Fukuoka, în Japonia, unde au decis ca până îăn 2020 să se aducă noi reglementări pentru taxarea giganţilor din tech. Companiile digitale furnizează servicii transnaţionale şi pot adesea să aleagă să înregistreze  vânzare într-un aşa-zis „paradis fiscal”. Ţările se află astfel în imposibilitatea de a impozita, de exemplu, profituri provenite din reclamele online, chiar dacă produsele sunt cumpărate de cetăţenii aceleiaşi ţări, iar reclamele sunt arătate aceloraşi cetăţeni, mai notează FT.

În ciuda disputelor asupra formei şi scopului taxării, miniştrii de finanţe din G20 au conventi asupra faptului că nu există o alternativă viabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO