Business Hi-Tech

Numărul conexiunilor la internet în bandă largă a crescut anul trecut la 16 milioane

Numărul conexiunilor la internet în bandă largă a...

Autor: Emil Popescu

29.04.2015, 00:05 204

"Din cele 12 milioane de conexiuni la puncte mobile în bandă largă, 10,7 milioane sunt conexiuni 3G şi 3G+ şi 709 mii sunt conexiuni 4G, toate aceste conexiuni generând în anul 2014 un trafic total de peste 46 mii de terrabytes. În medie, prin intermediul unei conexiuni în bandă largă la puncte mobile s-a înregistrat un trafic lunar de 0,26 gigabytes", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Conexiunile în bandă largă la puncte mobile pe bază de abonament au depăşit conexiunile pe bază de cartele preplătite, din cele 12 milioane de conexiuni 6,4 milioane fiind pe bază de abonament şi 5,6 pe bază de cartele preplătite.

Majorarea numărului total de conexiuni a dus şi la creşterea ratei de penetrare a internetului în bandă largă la puncte mobile la 60,2%, cu 12 puncte procentuale peste cea de la finalul anului 2013 şi cu 25 puncte peste finalul anului 2012.

Conexiunile la puncte fixe în bandă largă au crescut cu 5,8% anual, până la 4 milioane de conexiuni, generând un trafic anual total de 3,6 milioane de terrabytes. Traficul mediu lunar (download şi upload) pe utilizator a fost anul trecut de 76,1 gigabytes.

"Din totalul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe, peste 91% sunt contractate de clienţi persoane fizice, în timp ce doar 0,4 milioane sunt conexiuni ale persoanelor juridice. De asemenea, 73% din totalul conexiunilor la puncte fixe sunt instalate în mediul urban, dar tendinţa de creştere mai accentuată a conexiunilor de internet la punct fix instalate în mediul rural faţă de mediul urban s-a menţinut şi în anul 2014. Astfel, din totalul de 4 milioane de conexiuni la puncte fixe 2,9 milioane sunt instalate în urban (+4,2%) în timp ce în mediul rural s-au înregistrat cu 10,2% mai multe conexiuni instalate pe parcursul anului 2014, până la 1,1 milioane. În acelaşi timp, rata de penetrare a internetului fix în bandă largă la 100 de locuitori a atins valoarea de 20,1%", mai arată ANCOM.

În ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final în cazul internetului în bandă largă furnizat la puncte fixe, s-au înregistrat creşteri moderate în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel că structura conexiunilor de acces la internet fix a rămas aproape neschimbată: aproximativ 2,3 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (58% din totalul conexiunilor), conexiunile xDSL au ajuns la 1 milion (25,9% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizează cablul coaxial au stagnat la 0,5 milioane (11,6% din totalul conexiunilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO