Business Hi-Tech

NVIDIA: Avem 80-85% din piata de placi grafice, care va ajunge la 450.000 de unitati

NVIDIA: Avem 80-85% din piata de placi grafice, care va ajunge la 450.000 de unitati

Cedric Royer, director de vanzari pentru Europa de Est al NVIDIA: Anul acesta vindem circa 360.000 de placi grafice in Romania

26.06.2008, 19:33 32

Piata locala de placi grafice pentru calculatoare va creste in acest an cu 30%, la 450.000 de unitati, intre 80 si 85% din vanzari fiind revendicate de producatorul american de procesoare grafice NVIDIA.
"Conform estimarilor noastre, NVIDIA are 80-85% din piata. O tendinta importanta pe piata locala este suma in crestere alocata de utilizatori pentru procesoarele grafice: pretul mediu al produselor vandute pe piata din Romania a crescut cu aproape 50% in ultimul an", a declarat pentru ZF Cedric Royer, director de vanzari pentru Europa de Est, Rusia si Comunitatea Statelor Independente al NVIDIA.
"Experienta vizuala este din ce in ce mai importanta, iar utilizatorii - fie ca este voorba de cei de business sau de consumatori - au nevoie din ce in ce mai mult de putere de procesare grafica, iar aceasta tendinta se va accentua. Navigarea tridimensionala, spre exemplu, care acum este la inceput, va deveni ceva obisnuit peste cativa ani", spune Royer. "Aparitia Windows Vista, primul sistem de operare care a impus prezenta in configuratia PC-ului a unei placi video performante sau produse ca Apple iPhone sau iPod Touch au ajutat foarte mult piata pe care activam, generand o revolutie pe zona de divertisment. Spre exemplu, utilizatorii au ajuns sa isi doreasca interfete grafice precum cele prezente pe produsele Apple, dar nu neaparat pe un produs al companiei. De aceea este important ca producatorii de sisteme sa se concentreze sa ofere sisteme PC pentru diverse nise de clienti, sa-si gaseasca piata. In cazul Apple, spre exemplu, clientii nu se focuseaza pe componentele produselor, ci pe experienta pe care le-o promite compania cu echipamentele, si platesc pentru aceasta un pret premium."
Pornind de la aceasta situatie, Cedric Royer spune ca cererea pentru procesoare grafice performante, care permit rularea cu usurinta a unor aplicatii precum cele de proiectare 3D sau multimedia, va continua sa avanseze si in Romania, dar pentru ca aceasta tendinta sa se accelereze este nevoie ca retailerii si producatorii locali de PC-uri sa educe si sa "impinga" piata spre produse premium. Un procesor grafic performant poate costa si 600 de euro, in conditiile in care pe piata locala un PC desktop nou poate fi achizitionat si cu 190 de euro.
"Am discutat cu retailerii si producatorii de sisteme PC cu care colaboram in Romania, mesajul nostru fiind ca este nevoie ca piata sa fie educata, utilizatorii trebuie sa fie invatati sa-si schimbe mentalitatea. E adevarat ca este usor sa vinzi un PC de 200 de euro, dar experienta pe care o va avea utilizatorul cu acel PC se va dovedi frustranta, iar el nu va reveni in acel magazin. Este nevoie de crearea unor sisteme PC pentru diverse categorii de utilizatori de PC-uri, pentru gameri de exemplu. Utilizatorii nu sunt inca educati sa invete sa plateasca un pret premium pentru produse precum un procesor grafic performant, care imbunatateste experienta de utilizare a PC-ului", spune oficialul NVIDIA. Totusi, spune Royer, desi piata este dominata de produse care au in vedere "veniturile mici ale clientilor", ponderea calculatoarelor ieftine din oferta retailerilor, care includ placi video integrate - si care asigura o calitate mai slaba a imaginilor, se afla pe un trend de scadere.
Royer afirma ca in urma discutiilor cu partenerii locali ai NVIDIA va fi creat un sistem PC special destinat arhitectilor care utilizeaza programe de proiectare asistata tridimensionale, care urmeaza sa fie pus in vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO