Business Hi-Tech

O echipă de foşti ingineri de la Nokia lansează propriul smartphone

O echipă de foşti ingineri de la Nokia lansează...

Autor: Ştefan Stan

21.05.2013, 13:02 2617

O companie formată din foşti angajaţi de la Nokia a dezvoltat Jolla, un nou smartphone cu un sistem de operare personalizat, numit Sailfish, scrie BBC.

Smartphone-ul Jolla va fi lansat până la sfârşitul anului şi va fi vândut numai online. Noul sistem de operare al telefonului va intra pe o piaţă deja aglomerată. Software-ul a fost construit pe platforma MeeGo, un proiect abandonat de Nokia în favoarea adoptării Windows Phone.

“De câţiva ani, nu există nimic cu adevărat interesant pe piaţa mobilelor, absenţă care a creat oportunitatea pentru noi veniţi să intre pe piaţă”, a declarat Antti Saarnio, co-fondatorul Jolla.

Telefonul va avea un ecran de 4,5 inci şi o cameră de 8 megapixeli. Va suporta 4G şi va fi compatibil cu aplicaţiile create pentru sistemul Android de la Google. Carcasa din spate a telefonului se poate schimba, iar interfaţa se va modifica în funcţie de ce tip de carcasă este folosită.

Saarnio a părăsit Nokia în 2011, împreună cu câţiva angajaţi care au lucrat la un proiect Nokia-Intel petnru a crea un sistem de operare rival cu iOS sau Android. Nokia a lansat un singur telefon care să ruleze sistemul de operare, Nokia N9-00, iar Saarnio şi o parte din echipă au simţit că Nokia nu a acordat destule şanse de reuşită proiectului, aşa că au dorit să continue pe cont propriu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO