Business Hi-Tech

O idee de 27 de miliarde de dolari, nascuta intr-un camin studentesc

23.08.2004, 00:00 27

La doar cateva minute dupa inceperea tranzactionarii actiunilor companiei Google la bursa americana Nasdaq, pretul actiunilor crescuse in mod neasteptat cu 15%, atingand valoarea de 98 dolari pe unitate, scrie presa internationala.
Google, compania care detine cel mai important motor de cautare pe Internet, a fost aspru criticata imediat dupa finalizarea licitatiei publice, care a stabilit pretul initial al unei actiuni la 85 de dolari, desi oficialii companiei estimasera anterior valori mult mai mari, in intervalul 108-135 de dolari pe unitate.
Mai precis, oficialii Google au fost acuzati ca au facut mai multe greseli in perioada premergatoare licitatiei, erori care au provocat prabusirea pretului actiunilor. Tom Wyman, manager al companiei Husic Capital Management, a declarat, citat de Los Angeles Times, ca ?Google a incalcat toate cele 10 porunci obligatorii pentru o licitatie de succes".
Comisia Americana pentru Operatiuni Bursiere (SEC) intarziase aprobarea documentatiei Google pentru listarea la bursa, in urma publicarii in editia pe luna septembrie a revistei Playboy a unui interviu cu cei doi co-fondatori ai companiei, Larry Page si Sergey Brin. In interviu, cei doi faceau diverse aprecieri cu privire la starea companiei si chiar la oferta publica de actiuni, lucru interzis de legea americana, care cere o asa-numita "perioada de tacere" in perioada premergatoare unei licitatii publice. O alta controversa a izbucnit in saptamana premergatoare licitatiei, atunci cand SEC a aflat ca Google emisese un numar de 28 de milioane de actiuni catre unii angajati si consultanti, actiuni care nu fusesera inregistrate conform legii.
Toate aceste nereguli nu au fost pe placul bancilor, in perioada de dinainte de listarea la bursa a Google. Insa datorita faptului ca era vorba de o tranzactie neobisnuit de mare, iar sumele vehiculate le produceau ameteala, bancile au preferat sa nu faca valuri, scrie Wall Street Journal. "Dar atunci cand a devenit clar ca asteptarile celor de la Google au fost exagerate (n.r. si ca nu va strange atatia bani din licitatie pe cat se asteptase), bancherii implicati in operatiune s-au bucurat, conform unor surse apropiate acestora, desi un pret mai mic insemna comisioane mai mici pentru ei", se arata in articolul publicat de Wall Street Journal.
Cu toate acestea, actiunile Google si-au facut un debut triumfal la Bursa americana, incheind prima zi, joi, la valoarea de 100 de dolari pe actiune, dupa care vineri au inregistrat o noua crestere, oprindu-se la un pret de 108 dolari pe unitate.
Google a colectat 1,7 miliarde de dolari in urma licitatiei publice, mai mult decat daca ar fi organizat o licitatie traditionala, si nu una de tip olandez, scrie Newsweek. Procedura standard de listare la bursa ar fi presupus aparitia unor intermediari din randul bancilor, care ar fi "scurs" o mare parte din banii obtinuti de Google in propriile buzunare, sunt de parere jurnalistii publicatiei citate. Asa insa, Google a preferat o licitatie "mai democratica", in care investitorii au avut un contact mai direct cu compania si au putut licita in mod liber cel mai bun pret.
Compania valoreaza acum 27 miliarde de dolari, iar despre cei doi fondatori ai sai se poate spune ca valoreaza, fiecare, cate 4 miliarde de dolari. Nu e deloc rau pentru o companie fondata intr-un camin de studenti, in urma cu sase ani, comenteaza publicatia Newsweek.
Si Universitatea Stanford, unde au absolvit Larry Page si Sergey Brin, va avea de castigat de pe urma licitatiei Google, pentru ca institutia detine un pachet de 1,8 milioane de actiuni, conform USA Today. La pretul de 85 de dolari pe actiune, valoarea totala a pachetului este de 156 de milioane de dolari. Insa oficialii universitatii declarasera ca intentioneaza sa cedeze cu ocazia licitatiei publice doar o mica parte din actiuni, in valoare de 16 milioane de dolari, conform USA Today.
Controversele care au insotit listarea la bursa a Google au tulburat apele pentru alte companii cu activitate pe Internet, care isi pregateau propriile licitatii. Spre exemplu, oficialii companiei Lindows au declarat ca au decis sa amane oferta publica de actiuni, din cauza "conditiilor neclare" de pe piata. De asemenea, Wall Street Journal a relatat despre alte cateva organizatii care si-au redus estimarile pentru pretul final pe actiune, "acesta fiind cel mai recent semn al fragilitatii pietei cand vine vorba de licitatii publice".
Insa fondatorii Google sunt decisi sa mearga inainte. Pentru ei, listarea la bursa nu este un subiect care sa merite prea multa atentie, scrie Steven Levy, editorialist la Newsweek. Levy relateaza cum Page si Brin, cei doi fondatori ai Google, i-au spus, cu cateva luni inainte ca toata "povestea" licitatiei sa inceapa, ca acest proces nu va schimba esenta a ceea ce Google reprezinta. "Cred ca intotdeauna exista o ocazie ca sa o dai in bara, indiferent ca esti o companie privata sau una publica", a spus Sergey Brin.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO