Business Hi-Tech

O nouă tehnologie ar putea revoluţiona modul în care interacţionăm cu majoritatea gadget-urilor actuale. VIDEO

O nouă tehnologie ar putea revoluţiona modul în care...

Autor: Octavian Calei

08.09.2013, 18:58 695

Un difuzor creat de cercetătorii de la Universitatea Harvard pe baza unei tehnologii inovatoare deschide posibilitatea creării de electronice flexibile şi transparente cu multiple utilizări, chiar şi în domeniul biologic, informează The Independent.

Difuzorul este realizat dintr-un strat subţire de cauciuc şi are la bază conductori din ioni, tehnologie care face posibilă construirea de electronice elastice şi transparente.

Invenţia cercetătorilor de la Harvard demostrează posibilităţile oferite de conductorii pe bază de ioni. În cazul aparaturilor electronice actuale, pulsurile electrice sunt transportate de electroni. Inovaţia adusă de difuzorul transparent este că pulsurile electrice sunt transmise cu ajutorul ionilor.

Atomii de ioni sunt mai mari şi mai grei decât electronii, de aceea a lucra cu sisteme ionice este mai dificil. Noul concept al cercetătorilor demostrează faptul că ionii pot fi folosiţi pentru a construi sisteme viabile.

Principalele avantaje oferite de conductorii ionici în comparaţie cu electronicele actuale sunt importante: sistemele ionice sunt elastice, pot fi transparente şi pot fi incorporate în sisteme biologice, fiind construite dintr-un gel biocompatibil.

„Sistemele ionice pot îndeplini funcţii umane: pot simţi, pot conduce electricitate şi pot oscila. Ne apropiem de era maşinilor elastice datorită descoperirilor din biologie”, a spus Christoh Keplinger, unul dintre cei care au lucrat la proiectul Universităţii Harvard.

Sistemul pe bază de ioni nu consumă mult curent şi poate fi integrat cu uşurinţă în orice loc, fiind extrem de flexibil. De exemplu, o astfel de tehnologie poate fi folosită ca ecran la televizor, laptop sau smartphone pentru a genera sunete sau pentru a interacţiona la atingere cu utilizatorul. O altă aplicaţie a tehnologiei la care s-au mai gândit cercetătorii este proiectarea unui geam care captează şi anulează sunetele, păstrând linişte deplină în încăpere.

Difuzorul transparent foloseşte semnal de voltaj înalt pentru a vibra şi poate reda sunete pentru întreg spectrul audibil – de la 20 de hertzi la 20 de kilohertzi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO