Prima pagina

Obsesia sefului Vodafone se numeste LTE

11.02.2008, 10:47 27

Mobile World Congress care incepe astazi la Barcelona este locul de adunare la sfat al managerilor de top din industria telecom. Iar deciziile pe care le iau aici pot insemna miliarde de dolari in viitoarele cifre de afaceri. In plus sau in minus, functie de fler.

Anul trecut, celebrul Arun Sarin, seful celui mai mare operator de comunicatii mobile din lume, Vodafone, a venit la Barcelona si a reprosat producatorilor de tehnologie ca nu se mista destul de repede cu inovatia. Observatia a fost facuta cu ocazia celui mai mare targ de telefonie mobila din lume, 3GSM.

Incepand din acest an, 3GSM si-a schimbat denumirea in Mobile World Congress, pentru a reflecta o realitate: mai mult ca niciodata, nicio companie, oricat ar fi de mare, nu mai poate juca singura pe piata globala cand vine vorba de noile tehnologii. E nevoie de aliante.

Arun Sarin va veni si anul acesta la Barcelona si, alaturi de alti grei ai telecomului mondial , va repeta obsesiv o abreviere care noua, muritorilor de rand abia obisnuiti cu 3G, nu ne spune mare lucru: LTE.

LTE/SAE (Long-Term Evolution ? System Architecture Evolution) este o noua tehnologie de internet mobil in banda larga, de tip 4G si considerata drept rivala mai cunoscutei WiMax.

LTE promite sa aduca o revolutie in industria continutului digital, de la video mobil (inclusiv televiziune) la bloguri, de la jocuri video la servicii profesionale. Este clar ca, odata ce toate aceste aplicatii si servicii vor avea drept canal de distributie internetul mobil 4G bazat pe LTE, o multime de producatori de continut multimedia, de aplicatii si de software vor capata o piata uriasa. Ceea ce va genera trafic pentru operatori si, implicit, cresteri ale veniturilor.

LTE promite viteze de acces la internet pe dispozitive mobile (sa le spunem generic "telefoane") de neimaginat astazi nici macar pe computerele noastre conectate la fibra optica.

"Suntem fericiti sa-i spunem astazi lui Arun Sarin ca l-am ascultat cu atentie si ca ne-am facut treaba" - a replicat zilele trecute unul dintre sefii Ericsson, amintind de reprosul pe care CEO Vodafone il facuse anul trecut.

"Ne-am facut treaba" inseamna ca Ericsson ca va realiza la Barcelona, in premiera mondiala dupa cum afirma, prima transmisie de date bazata pe LTE intre doua telefoane mobile la viteze neatinse pana acum. Deja pare sa nu mai fie vorba de teste de laborator, ci de o platforma functionala care sa permita conectarea mai multor utilizatori de telefoane mobile si transfer de date intre acestea de pana la 160 Mbps. Teoretic, LTE poate ajunge la 300 de Mbps. Faceti comparatie cu viteza de acces la internet pe care o aveti acum pe cablu sau wireless si nu va mai fi nevoie de nicio explicatie!

In avanpremiera demonstratiei, Ericsson spune ca deja sunt posibile viteze (uplink and downlink) de 25 Mbps si ca lansarea comerciala a platformei care va face posibila aceasta performanta va avea loc anul viitor.

In lupta pentru impunerea LTE ca tehnologie 4G este implicata o alianta din care fac parte, in afara de Ericsson si Vodafone, alti giganti din domeniu: NTT DoCo MO, China Mobile, T-Mobile, Alcatel-Lucent, Huawei Technologies, Nokia, Nokia Siemens Network, Qualcomm.

Dar asa cum se intampla si in meciul imaginii de inalta definie, HDDVD versus Blu-ray, sunt unii care joaca la doua capete, si cu LTE si cu wiMax.

NTT DoCOMo a anuntat deja ca va lansa servicii de internet broadband bazate pe LTE in 2010.

Lucrurile descrise asa minimal par frumoase, insa problemele sunt nenumarate, de la chestiuni legate de standardizare si pana la faptul ca tehnologia WiMax care permite si ea viteze uriase de internet wireless este mult mai avansata in implementarea practica (este testata deja in Washington, Baltimore si Chicago).

Insa grija cea mai mare a gigantilor care mizeaza pe LTE este ca nu cumva nefericita poveste de acum cativa ani, de la lansarea 3G sa se repete. Va aduceti aminte: dupa ce marii operatori au cheltuit zeci de miliarde de dolari cu licente si echipamante de retea, veniturile prognozate au intarziat sa apara din cauza ca telefoanele de noua generatie erau proaste, scumpe si putine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO