Business Hi-Tech

Odiseea in versiunea pentru Twitter sau eşecul la Bac al "nativilor digitali"

no title

Autor: Mircea Sarbu

02.08.2011, 10:35 510

Unii spun ca limbajul se destructureaza, dar gresesc. Inrealitate, ceea ce se destructureaza este "povestirea"(storytelling), naratiunea care a insotit omenirea de la inceputurisi pana astazi. Sau, mai precis, pana ieri.


Oralitatea primordiala, transpusa mai tarziu in text tiparit,evocand fapte reale sau imaginare care s-au petrecut intr-un trecutcare devine din ce in ce mai indepartat, a fost zguduita mai intaide o revolutie in televiziune numita "reality show": actiune carese petrece sub ochii tai, care nu trebuie (si nu merita) evocata.Insa lovitura cea mai grea i-a fost data de noile medii gazduite deinternet: "un om se intoarce de la razboi pe calea marii si dupamulte peripetii ajunge acasa".


Odiseea in versiunea pentru Twitter, fara punctuatie, fara context,fara localizare in timp sau in spatiu, fara dramatism, faradetalii, fara nimic. Homer inca are sansa sa fie citit in 82 decaractere, dar James Joyce cu al sau Ulise pierde orice sansa de afi trimis prin SMS, asa ca un curios va arunca un ochi peste primulparagraf din articolul din Wikipedia si ii va fi de ajuns. Sau vacauta pe YouTube si va gasi cateva videoclipuri de 5 minute in carecineva citeste un paragraf sau doua.

Privit din acest punct, "dezastrul" de la bacalaureatul deanul acesta isi pierde latura senzationala, iar cautareavinovatilor devine irelevanta, pentru ca singurii nevinovati suntelevii. Ceea ce era inevitabil s-a intamplat fara ca societatea sabage de seama: generatia celor de varsta majoratului sunt "nativiidigitali" de care vorbeam cu cativa ani in urma, completdeconectati de la sistemul de referinta al generatiei precedente,formata din parintii si profesorii lor. Citiţi opiniaintegrală a lui Mircea Sârbu pewww.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO