Business Hi-Tech

Ofensivă pe piaţa de net mobil: Cosmote oferă internet cu viteze de până la 43,2 Mbps în 74 de oraşe mari

Ofensivă pe piaţa de net mobil: Cosmote oferă internet cu viteze de până la 43,2 Mbps în 74 de oraşe mari

Lampros Iskos, Chief Technical Officer al Cosmote România

Autor: Adrian Seceleanu

08.10.2012, 15:56 1726

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat servicii de internet mobil cu o viteză de descărcare a datelor de până la 43,2 Mbps în 74 de oraşe din România şi a extins şi acoperirea serviciilor 3G la 68% din populaţia România, după investiţii de ordinul zecilor de milioane de euro, a declarat pentru ZF Lampros Iskos, Chief Technical Officer al companiei.

"Focusul principal al Cosmote România în anii 2011 şi 2012 a fost dezvoltarea reţelei de internet mobil de mare viteză, având în vedere experienţa şi cerinţele clienţilor. În prezent, Cosmote România oferă viteze de descărcare de până la 43,2 Mbps pentru serviciile de date mobile în cele mai mari 74 de oraşe din ţară, reprezentând 41% din populaţie. De asemenea, clienţii au acum acces la viteze de până la 21,6 Mbps în tehnologia HSPAĂ, în 147 de oraşe din ţară. În total, serviciile 3G acoperă în prezent peste 68% din populaţia României", a spus Lampros Iskos.

Întrebat la cât s-a ridicat investiţia companiei, el nu a oferit o cifră exactă, menţionând doar că aceasta a fost de ordinul "zecilor de milioane de euro".

Pentru a accesa viteze de descărcare ale datelor de până la 43,2 Mbps clienţii Cosmote au nevoie de un modem dedicat, care va fi disponibil în perioada următoare în magazinele companiei.

Investiţiile realizate în reţea pentru lansarea vitezelor de descărcare a datelor de până la 43,2 Mbps se vor resimţi şi în experienţa clienţilor care au echipamente care oferă acces la viteze mai mici, afirmă directorul tehnic al Cosmote. "Şi utilizatorii care au un modem <<obişnuit>> sau accesează serviciile de date de pe telefonul mobil vor avea o experienţă mai bună".

Compania a lucrat cu trei furnizori principali de echipamente la realizarea investiţiei. "Echipamentele de acces la reţea sunt furnizate de Ericsson şi ZTE, iar Huawei este furnizorul echipamentelor de transmisiuni. Pentru reţeaua de bază (core network) unicul furnizor este Ericsson", a spus Lampros Iskos.

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, avea aproximativ 6,4 milioane de clienţi la jumătatea acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO