Business Hi-Tech

Oficial: ANCOM amână licitaţia 5G pentru 2020, bugetul pierde o jumătate de miliard de euro. "Noi ne-am făcut treaba, factorii externi ne-au adus în această situaţie"

Echipa de conducere a ANCOM a anunţat amânarea licitaţiei 5G. Foto: Adrian Seceleanu

Echipa de conducere a ANCOM a anunţat amânarea licitaţiei 5G. Foto: Adrian Seceleanu

Autor: Adrian Seceleanu

31.10.2019, 11:50 1653

Autoritatea naţională de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a luat decizia de a amâna licitaţia 5G pentru anul 2020 în condiţiile în care instituţia nu a avut la dispoziţie toate datele necesare şi cadrul legal necesar pentru a lansa procedura, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM în cadrul unei conferinţe de presă.

Grindeanu a menţionat că “tot ceea ce a ţinut de ANCOM” a fost realizat, amânarea licitaţiei fiind imputabilă absenţei hotărârilor de guvern privind tarifele pentru spectrul radio şi calendarul de plăţi al licenţelor dar şi faptului că Memorandumul România SUA privind securitatea reţelelor 5G nu a fost transpus în legislaţia primară. “Noi suntem obligaţi să oferim operatorilor toate datele şi condiţiile ca să poată veni cu oferte care să le stea şi lor din punct de vedere economic în picioare”, a afirmat Grindeanu. În condiţiile în care ANCOM nu a putut oferi operatorilor toate datele, situaţia a impus amânarea licitaţiei. “Tot ce a ţinut de noi … Noi ne-am făcut treaba, factorii externi ne-au adus în această situaţie”, a punctat Grindeanu. “Este o desfăşurare de forţe care a depăşit instituţia noastră”, a adăugat el.

“Nu ne putem preface că nu există acest memorandum cu SUA şi atunci cerinţa noastră este transpunerea acestui memorandu care este clasat strict secret în legislaţia primară. Aceşti oameni au dreptul să aibă toate informaţiile când vin să cumpere ceva de la statul român”, a punctat Grindeanu. El a spus că licitaţia ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2020 dacă ANCOM va putea oferi operatorilor de telecom toate informaţiile necesare.

Statul intenţiona să obţină minim 580 mil. euro din licitaţia 5G.

“Nu este un eşec, este doar o mică întârziere”, a declarat vicepreşedintele ANCOM Bogdan Iana despre amânarea licitaţiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO