Business Hi-Tech

Operatorii de telefonie mobila se pregatesc sa renunte la facturile tiparite

17.09.2008, 20:05 82

Orange, Vodafone si Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, au lansat programe prin care intentioneaza sa renunte la tiparirea si transmiterea facturilor pe suport de hartie catre persoane fizice, avand ca obiectiv atat reducerea costurilor, cat si protejarea mediului.

Vodafone Romania, subsidiara locala a grupului britanic Vodafone, cel mai mare operator mobil din lume, a introdus recent o astfel de optiune in cadrul serviciului MyVodafone, ce poate fi accesat pe site-ul operatorului.

"Vodafone ofera acum clientilor sai persoane fizice posibilitatea de a primi copia electronica a facturii in locul celei tiparite, trimise prin posta", au precizat pentru ZF oficialii Vodafone, adaugand: "Ne dorim sa extindem acest program si catre clientii din mediul de afaceri, odata ce cadrul legal va permite emiterea si trimiterea facturilor sub forma electronica". Factura disponibila electronic prin intermediul serviciilor oferite de operatorii mobili reprezinta doar o copie digitalizata a documentului original si nu are valoare contabila pentru clientii persoane juridice.

La inceputul lunii iunie, Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, a anuntat ca serviciul propriu Webcare va permite vizualizarea facturilor detaliate exclusiv online, abonatii avand posibilitatea de a renunta la primirea pe hartie a intregului desfasurator.

"Impactul a fost major mai ales pentru clientii corporate si unii clienti business, care obisnuiau sa primeasca tomuri intregi de detalii de convorbiri", a declarat pentru ZF Oana Solca, directorul de vanzari online al Orange Romania. "Imediat ce legea va fi promulgata, Orange va implementa functionalitatea in Web Care si va face o campanie prin care ii va informa pe abonati despre primirea facturii exclusiv online", a adaugat ea.

Prin intermediul serviciului eBill al Cosmote, al treilea operator mobil de pe piata locala, toti abonatii companiei pot consulta facturile emise si pot solicita renuntarea la facturile tiparite, au spus reprezentantii operatorului, precizand insa ca eliminarea totala a printurilor nu este posibila atat timp cat rata de penetrare a PC-urilor si internetului in Romania este la un nivel inca redus.

Serviciile online oferite de operatori permit, pe langa vizualizarea facturilor, si plata acestora sau accesarea unor rapoarte personalizate referitoare la numarul total al apelurilor realizate, rapoarte pentru fiecare numar de telefon detinut sau distributia costurilor.

In cazul Vodafone, plata facturii se realizeaza tot in MyVodafone, cu ajutorul unui card bancar. Clientii isi pot activa gratuit alerte prin SMS si/sau e-mail atunci cand factura este emisa sau atunci cand se apropie data scadenta.

Procesul de plata online a facturii Orange are loc in contul clientului, indiferent ca este persoana fizica sau juridica, tranzactia fiind procesata prin intermediul ePayment. Pentru fiecare plata de factura efectuata prin intermediul Orange Web Care se emite o factura electronica, care reprezinta un e-mail de confirmare a platii. Acest document are insa valoare contabila pentru persoanele juridice, putand fi folosit in contabilitatea companiilor care aleg sa plateasca online, cu cardul, factura Orange.

Cosmote inca nu a implementat un sistem de achitare a facturilor online, dar serviciul eBill permite realizarea unor statistici personalizate ce pot fi descarcate in fisiere Acrobat PDF sau Excel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO