Business Hi-Tech

Operatorii telecom: Candidatii accepta si joburi sub nivelul lor de pregatire

Operatorii telecom: Candidatii accepta si joburi sub nivelul lor de pregatire
12.08.2009, 18:23 118

Cei mai mari operatori telecom din Romania, unele dintre putinele companii care continua sa angajeze in ciuda contextului economic dificil, primesc zeci si chiar sute de CV-uri pentru posturile scoase la concurs, inclusiv pentru cele mai putin atractive joburi, cele din call-centere, arata datele de pe site-urile de recrutare online.

Romtelecom, una dintre cele mai mari companii telecom de pe piata, cu afaceri anuale de 900 mil. euro, are, in mai multe orase din tara, posturi disponibile, precum cele de reprezentanti vanzari, ingineri de sistem, ingineri in constructii si telecom, manageri in bugete, analisti financiari si in studii de piata. Dintre toate posturile scoase la concurs, cel de operator de vanzari prin telefon a atras si cele mai multe CV-uri - aproape 500.

 

Romtelecom: Din cateva sute de candidati raman doar 10-12 in competitie

Numarul mare de aplicatii a obligat compania sa-si modifice procedurile de lucru. "Efectuam o analiza mai atenta a aplicatiilor primite, constand in compararea profilului competentelor candidatului cu descrierea competentelor necesare postului, si intr-un screening telefonic eliminatoriu, premergator interviului fata in fata.

De asemenea, pentru a determina nivelul cunostintelor specifice necesare pentru ocuparea postului aplicam teste de cunostinte", explica Flavia Tioc, director general pe recrutare al Romtelecom.

Iar "filtrele" aplicate dau rezultate, spune reprezentantul Romtelecom. "Astfel, dintr-un numar de 300, chiar 700 de aplicatii receptionate pentru o singura pozitie disponibila, se genereaza o 'lista lunga' de circa 10 - 12 candidati eligibili, din care vor fi selectati candidatii finali".

Oficialii Romtelecom spun ca operatorul, care are peste 10.000 de angajati, nu este intr-o campanie de angajari, ci doar cauta sa-si ocupe posturile vacante. Romtelecom a demarat anul trecut o campanie de restructurare, care a presupus concediere a peste 2.000 de angajati.

"Nu putem vorbi practic de o 'campanie de angajari', ci de pozitii vacante. Organizatia noastra este in plina schimbare ce are ca scop cresterea eficientei, controlul costurilor (...). Dezoltarea unor noi tehnologii de catre companie (cum este reteaua de comunicatii mobile) a generat nevoia de a fi recrutati oameni specializati din afara companiei, de pe piata muncii, datorita competentelor specifice pe care acestia le au. In acest caz vorbim de recrutare externa, de posturi/pozitii postate pe site-urile de specialitate si pe site-ul companiei noastre", a adaugat Flavia Tioc. Compania nu a precizat cate locuri de munca sunt disponibile.

In alta ordine de idei, Romtelecom cauta oameni si pentru compania sa de servicii prin cablu TV NextGen Communications, care opereaza momentan doar in cateva localitati. Astfel, compania cauta administrator de retea in Mangalia si Bucuresti si specialisti telecom in Pitesti si Bucuresti.

 

Cosmote: Nu avem mai multe cereri decat anul trecut

Cosmote, numarul trei pe piata de telefonie mobila, care cauta de asemenea oameni pe posturi precum brand Manager, asistent media si agent vanzari directe, nu a primit mai multe CV-uri decat anul trecut.

"In ceea ce priveste numarul de aplicanti pentru un post, comparativ cu perioade similare din anii precedenti, nu s-au inregistrat cresteri semnificative", au declarat pentru ZF oficiali ai Cosmote, care au subliniat insa ca oamenii au devenit mult mai flexibili din cauza crizei. "In contextul economic actual insa, este vizibil faptul ca a crescut numarul specialistilor cu experienta care aplica pentru posturi net inferioare nivelului lor de calificare si pregatire".

Compania are in prezent peste 1.000 de oameni si face parte din acelasi grup de companii cu Romtelecom si Germanos. Cosmote nu a precizat cate locuri de munca sunt disponibile.

 

Oferte pe perioade determinate

Orange, numarul unu pe piata locala telecom, cu venituri de 1,3 mld. euro anul trecut, cauta de asemenea oameni pentru diverse posturi, precum cele de agent colectare plati, programatori, dezvoltatori soft si web, analist procese de business in localitati ca Bucuresti, Hunedoara, Deva si Galati, conform datelor de pe site-ul de recrutare bestjobs.ro.

Unul dintre posturile pentru care Orange a primit cel mai mare numar de CV-uri este cel de agent de colectare plati in Iasi, chiar daca operatorul ofera un contract de munca pe o perioada determinata, de un an de zile. Peste 400 de oameni au aplicat pentru acest job.

Si in cazul Vodafone, numarul doi de pe piata locala telecom, ofertele primite pentru posturi in call-centere sunt cele mai multe. Astfel, operatorul a primit, cumulat, peste 1.400 de oferte pentru posturile de consultant de relatii cu clientii si operator vanzari prin telefon. Compania are aproximativ 3.000 de angajati in prezent. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO