Business Hi-Tech

Operatorii de telecomunicaţii din SUA au cerut de la stat compensaţii de 5,6 mld. dolari pentru a înlocui echipamentele Huawei şi ZTE, de trei ori mai mult decât bugetase Washingtonul. În România autorităţile au copiat doar modelul prin care unii furnizori pot fi eliminaţi din joc, dar nu şi mecanismul de compensare

Operatorii de telecomunicaţii din SUA au cerut de la...

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.02.2022, 19:30 211

În România, unde operatorii vor fi de asemenea cel mai probabil nevoiţi să elimine echipamente de la companii din China, autorităţile au copiat doar modelul prin care unii furnizori pot fi eliminaţi din joc, dar nu şi mecanismul de compensare al costurilor.

Aproape 200 de operatori de telecomunicaţii din SUA au depus cereri de a primi compensaţii financiare pentru înlocuirea echipamentelor de reţea care aparţin furnizorilor chinezi Huawei şi ZTE, în valoare de 5,6 mld. dolari, ca parte a unei scheme lansate de Autoritatea de reglementare în comunicaţii din SUA (FCC), scrie portalul telecoms.com.

FCC a primit un total de 181 de cereri. Programul de inlocuire a reţelelor de comunicaţii a fost deschis între finalul lunii octombrie 2021 şi sfârşitul lunii ianuarie 2022. Iniţiativa, cunoscută sub numele “Rip and Replace”, a fost înfiinţată după ce companiile Huawei şi ZTE au fost desemnate oficial de Washington drept ameninţări la adresa securităţii naţionale, la jumătatea anului 2020, arată sursa citată anterior.

„Am primit peste 181 de aplicaţii de la operatori care au dezvoltat planuri de a înlocui echipamentele din reţelele lor care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională”, a spus Jessica Rosen­worcel, preşedinte al FCC.

Autoritatea de reglementare bugetase doar 1,9 mld. dolari pentru acest program, astfel că în prezent nu este clar ce se va întâmpla mai departe, respectiv dacă suma va fi suplimentată sau cererile vor fi onorate în limita celor 1,9 mld. dolari. Bugetul alocat programului acoperă echipamentele achiziţionate fie de la Huawei, fie de la ZTE, până la 30 iunie 2020.

Jessica Rosenworcel a adăugat că pentru a revizui cererile primite de la operatori, FCC va colabora cu Congresul pentru a se asigura că există suficiente fonduri disponibile pentru acest program, pentru a promova obiectivele de securitate ale Congresului şi pentru a ne asigura că SUA vor continua să contribuie la dezvoltarea şi creşterea securităţii 5G.

După lobby-ul puternic făcut de SUA, mai multe ţări - printre care şi România, au creat mecanisme prin care furnizorii de echipamente 5G au nevoie de o certificare de la autorităţi din punct de vedere al securităţii ciber­netice pentru a-şi vinde echipa­mentele / serviciile către operatorii de telecom.

În România, unde doar costurile eliminării echipamentelor Huawei din reţelele mobile au fost estimate - conform unor surse din industrie - la mai mult de o jumătate de miliard de euro, autorităţile s-au inspirat din SUA doar în ce priveşte mecanismul de a scoate de pe piaţă unii furnizori, dar nu au pus la punct un mecanism de compensare al operatorilor pentru costurile de a elimina din reţele aceste echipamente.

De asmenea, în România, ZF scria la începutul anului 2021 că Orange, Vodafone şi Digi au avut discuţii cu mediul politic privind proiectul legii 5G. Astfel, operatorii erau îngrijoraţi că politicienii se îndreaptă spre o adoptare rapidă a legii 5G care putea duce la o eliminare a echipamentelor Huawei din infrastruc?turile existente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO