Business Hi-Tech

Orange începe în 2011 construcţia unei reţele 3G în banda de 900 MHz

Autor: Magraon Andreea

08.12.2010, 23:35 85

Orange, numărul unu pe piaţa locală de telefonie mobilă, vaîncepe în primul trimestru din 2011 lucrările la dezvoltareareţelei prin intermediul cărei vor fi furnizate servicii decomunicaţii de generaţia a treia (3G) în banda de frecvenţă de 900MHz, utilizată pentru GSM.

"La finele anului 2009, Orange România a făcut o serie de testeîn zona oraşului Cluj-Napoca, care au fost un succes. În primultrimestru al anului viitor, vom începe lucrările la dezvoltareareţelei 3G în baza licenţei GSM şi vom lansa serviciile din punctde vedere comercial în diverse zone pe măsură ce vom finalizareţeaua", a declarat directorul de marketing al companiei, .

Potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale pentruAdministrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), adoptată înfebruarie, Orange România, Vodafone România şi Cosmote România potfurniza prin benzile de frecvenţe radio 900 MHz şi 1.800 MHz,utilizate în prezent pentru comunicaţii GSM, şi servicii degeneraţia a treia (3G) şi internet mobil de mare viteză.

Primul operator care intrat pe acest segment de piaţă a fostVodafone România, care a lansat reţeaua în aprilie. Orange,Vodafone şi Cosmote activează atât în zona GSM, cât şi aserviciilor 3G, ultimul după ce a achizţionat, în 2009, operatorulTelemobil (Zapp Mobile), care deţinea o licenţă 3G.

Decizia ANCOM privind liberalizarea spectrului de 900 MHz a fostefectul unei directive adoptate de Comisia Europeană în toamnaanului 2009.

Orange România este cel mai mare operator local de telefoniemobilă, cu peste 10 milioane de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO