Business Hi-Tech

Orange şi Vodafone află curând cât au de plătit pentru prelungirea licenţelor GSM

Orange şi Vodafone află curând cât au de plătit pentru prelungirea licenţelor GSM

Autor: Adrian Seceleanu

12.07.2011, 00:07 1124

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) este foarteaproape de momentul în care va lua o decizie în privinţacondiţiilor în care va reînnoi licenţele GSM ale operatorilorOrange şi Vodafone şi a strategiei de administrare a spectruluiradio până în anul 2020, a declarat Cătălin Marinescu,preşe­dintele ANCOM.

Licenţele de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone, pecare cele două companii le-au câştigat în anul 1996 plătind fiecarecâte 75 de milioane de dolari, expiră în decembrie 2011 - iarstatul şi operatorii ar fi trebuit să ajungă încă de anul trecut laun acord în ceea ce priveşte termenii reînnoirii. Însă discuţiileau trenat, iar acum "problema" va fi rezolvată pe ultima sută demetri, în paralel cu stabilirea strategiei pentru următorii nouăani, a spus Marinescu.

"Săptămâna aceasta vom porni o nouă consultare, aceea asupracondiţiilor economice şi administrative de prelungire a licenţelorGSM. După ce am liberalizat banda de 900 MHz pentru furnizareaserviciilor 3G anul trecut, în paralel am elaborat şi un studiuprivitor la impactul asupra compe­tiţiei asupra acesteiliberalizări datorită faptului că doar trei operatori (Orange,Vodafone şi Cosmote - n. red.) deţineau licenţe în banda de 900. Amfinalizat şi acest studiu, veţi vedea elemente din studiu dinchestionarul pe care îl vom lansa în această săptămână peconsultarea publică privind prelungirea licenţelor. Luna viitoare,după feedbackul de la acest chestionar, vom prezenta strategiaprivind utilizarea tuturor benzilor şi de 800 MHZ, şi de 2.600 şi900, 1.800 şi 2.100 MHz până în 2020. Încercăm să dăm o perspectivăindustriei despre ce doreşte administraţia în acest domeniu şiîncercând să o stimuleze să investească în dezvoltarea reţelelor debandă largă. Sperăm ca anul viitor să putem organiza şi proceselede atribuire a licenţelor pentru aceste benzi", a spus Marinescu încadrul unei conferinţe organizate de Finmedia.

În urmă cu un an, foştii preşedinţi ai arbitrului telecom IonSmeeianu, Dan Georgescu şi Liviu Nistoran declarau pentru ZF căstatul ar trebui să ceară de la operatori o taxă cuprinsă între 1şi 28 milioane de euro pentru prelungirea licenţelor. Prelungireanu poate fi gratis, au spus foştii şefi ai arbitrului telecom.

Marinescu nu a oferit alte detalii, dar a adăugat că strategiaprivind spectrul radio este foarte importantă pentru România încondiţiile în care reţelele fixe acoperă în mică măsură mediulrural şi astfel reţelele mobile reprezintă o soluţie de acces laserviciile de date.

Şeful ANCOM a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţela care au participat şi comisarul european pentru agenda digitalăNeelie Kroes, preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiuşi ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme. Oficialii menţionaţi auabordat planurile României în ceea ce priveşte creşterea accesuluila internet şi concurenţa de pe piaţă.

Comisarul european Neelie Kroes a declarat că "esteinacceptabil" ca în România aproximativ o jumătate din populaţie sănu fi accesat niciodată serviciile de internet.

Kroes a mai spus că "românii nu pierd doar oportunităţi, pierdşanse" pentru că nu au acces la internet şi a cerut autorităţilorde la Bucureşti să pună în aplicare strategiile anunţate. "Când măuit la datele privind persoanele care nu au utilizat niciodatăinternetul, 26% din cetăţenii UE se află în această situaţie. Ţintamea este ca în doi ani de zile să reducem aceste procente până la15-16%", a spus Kroes.

Potrivit datelor publicate anterior de Comisia Europeană, 58%din români nu au utilizat niciodată internetul, în timp ce unsondaj realizat de Gallup pentru arbitrul telecom din România înmartie 2010 arăta că 56% din gospodării nu au acces la net. Acelaşistudiu al Gallup arăta că 47% din respondenţii la studiu nu aufolosit niciodată internetul.

Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a afirmat că în cursulacestui an instituţia va propune o strategie naţională deinformatizare pentru anii 2012-2020, având ca model obiectivelepropuse de Agenda Digitală a CE, mai arată sursa citată.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), adeclarat în cadrul evenimentului că instituţia este "mulţumită demodul cum funcţionează piaţa de comunicaţii în România" însăaceasta rămâne "predispusă la comportamente anticoncurenţiale".

"Piaţa telecom este una dintre pieţele di­namice, cu mulţiactori, preţurile sunt relativ reduse faţă de restul Europei, sunto serie de semne bune. În acelaşi timp ea este predispusă lacomportamente anticoncurenţiale (…) şi atunci pot să apară semne deîntrebare în ceea ce priveşte funcţionarea pieţei. De aceea şivedeţi numărul mare de investigaţii de pe această piaţă: nuîn­seam­nă că ea funcţionează mai prost decât altele, ci pur şisimplu natura ei economică o predispune la suspiciuni", a declaratChiriţoiu.

Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS, patru dintre cei maimari operatori telecom de pe piaţă, care au avut anul trecutafaceri cumulate de aproximativ 2,7 mld. euro, sunt investigaţi deConsiliul Concurenţei într-un nou dosar deschis în acest an, carevizează un posibil abuz de poziţie dominantă în telefonia mobilă."Este un subiect important pentru concurenţa de pe piaţa detelecomunicaţii", a spus Chiriţoiu despre noua investigaţie aCC.

Şeful autorităţii de reglementare a făcut aluzii şi la oposibilă tranzacţie între RCS&RDS şi UPC, menţionând căinstituţia e pregătită să examineze un potenţial dosar. "Aţi văzutdin partea noastră în colaborare cu autorităţile de reglementareinvestigaţii asupra unor firme care au o poziţie dominantă şi potfi suspectate că au abuzat de ea, aţi văzut implicarea noastră înfuziuni, de exemplu. Până acum a fost una mare - preluarea Zapp decătre Cosmote. Dacă va fi cazul va trebui să luam decizii înprivinţa altora - ştim că sunt zvonuri în piaţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO