Business Hi-Tech

Orange şi Vodafone resping planul ANCOM: Cum să eliberăm doar într-un an o parte din banda de 900 MHz?

Orange şi Vodafone resping planul ANCOM: Cum să eliberăm doar într-un an o parte din banda de 900 MHz?

Dorin Odiaţiu, Orange (stg.), şi Babak Fouladi, Vodafone, au spus că vor lupta să schimbe decizia arbitrului de reglementare în comunicaţii

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

07.12.2011, 00:06 2993

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, cer imperativ arbitrului telecom să prelungească perioada în care vor fi obligaţi să elibereze o parte din banda de 900 MHz în condiţiile în care termenul în care s-a făcut anunţul e prea scurt - la fel şi termenul de realizare, iar impactul financiar asupra businessului ar fi semnificativ.

"Această pe­rioadă de un an de zile este o pre­vedere imposibil de realizat din punct de vedere tehnic şi vom aduce toate argumentele ca perioada să fie mărită", a spus Dorin Odiaţiu, di­rectorul de marketing al Orange, în cadrul unei conferinţe de specialitate. "Perioada de un an de zile este foarte greu de atins", a spus şi Babak Fouladi, directorul tehnic al Vodafone.

ANCOM a propus săptămâna trecută ca Orange şi Vodafone să elibereze o parte din banda de 900 MHz anul viitor, urmând ca spectrul eliberat să fie scos la licitaţie cu nişte condiţii stricte care vor împiedica, cel mai probabil, participarea Orange şi Vodafone. Condiţiile impuse pentru participarea la licitaţie ar putea duce la câştigarea competiţiei de către compania românească RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu TV şi net fix de pe piaţă, care oferă şi servicii de comunicaţii mobile. De altfel, acest proces a demarat după ce un studiu comandat de ANCOM a arătat că RCS&RDS este dezavantajată pe piaţă pentru că nu poate oferi servicii 3G în banda de 900 MHz, la fel ca Orange şi Vodafone.

Cei doi giganţi nu au respins, în comentariile făcute astăzi, propunerea de decizie a ANCOM, însă au insistat asupra faptului că termenul propus de arbitrul pieţei de comunicaţii ar fi imposibil de atins. "Ceea ce aş dori să precizez este că această perioadă de un an este o prevedere imposibil de realizat din punct de vedere tehnic. Vom aduce toate argumentele ca perioada să fie mărită. Ar fi nevoie de un efort extraordinar de reorganizare şi refacere a arhitecturii reţelei Orange Romania în decurs de un an. În alte ţări unde s-a făcut acelaşi lucru ter­menele au fost mai lungi: în Italia spre exemplu operatorii au avut 3-5 ani pentru acest lucru", a spus Dorin Odiaţiu, El a spus că şi în ţări ca Franţa, Spania procesul a durat tot 3 până la 5 ani. "Orange 4.000 de de antene astfel că o regândire a arhitecturii poate fi făcută doar într-o perioadă mai mare de un an", a adăugat el.

Ulterior, printr-un punct de vedere transmis ZF, reprezentanţii Vodafone au respins cu şi mai multe argumente pro­punerile ANCOM.

"Suntem foarte surprinşi de propunerea ANCOM de a elibera 2,5 Mhz din spectrul GSM deţinut în banda de 900 Mhz în termen de numai un an. Dincolo de lipsa de previzibilitate pe care o aduce, o astfel de decizie ar avea un impact financiar major asupra businessului nostru. În noile condiţii de spectru, vom fi nevoiţi să ne reconstruim reţeaua de voce în banda 1800/2100, la nişte costuri foarte ridicate. De asemenea, o astfel de decizie ar avea un impact semnificativ şi asupra clienţilor, deoarece majoritatea terminalelor existente pe piaţă funcţionează în banda de 900 Mhz, şi nu în banda de 1800/2100 Mhz", au spus oficialii Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO