Business Hi-Tech

Orange, Telekom şi Vodafone (dar nu şi Digi) atacă din nou împreună OUG 114

Orange, Telekom şi Vodafone (dar nu şi Digi) atacă din...

Autor: Adrian Seceleanu

29.01.2019, 11:06 1700

După o perioadă de mai bine de o lună în care nu au mai transmis public niciun mesaj în legătură cu OUG 114, prin care industria de telecom s-a trezit peste noapte cu noi taxe, Orange, Telekom şi Vodafone, cei mai mari jucători din piaţă, au transmis un nou mesaj comun, prin care solicită autorităţilor “ferm” anularea prevederilor referitoare la industrie din cadrul actului normativ, pe motiv că acesta nu le va permite operatorilor să mai facă investiţii şi să cumpere licenţe şi să aloce fonduri pentru reţele 5G. De notat este că operatorul de cablu RCS&RDS (Digi), care este atacat pe faţă de consilierul premierului Darius Vâlcov – unul dintre artizanii OUG 114, nu a mai semnat de această mesajul către Guvern.

În mesajul transmis Guvernului, redat în continuare, cei trei giganţi susţin că OUG 114 riscă să destabilizeze industria de comunicaţii din România.
“Membrii Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR) – Orange, Telekom, Vodafone România – lansează un ferm avertisment asupra efectelor pe care le-ar putea avea Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 asupra unuia dintre cele mai performante sectoare ale economiei româneşti: comunicaţiile electronice. Mai precis, OUG 114/2018 impune un set de noi taxe şi impozite asupra sectorului de comunicaţii, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la preţuri foarte mici, raportate la piaţa Uniunii Europene.

Membrii AOMR au solicitat Guvernului României şi celorlalte instituţii iniţiatoare măsuri de corecţie a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizării industriei. În plus, am semnalat autorităţilor mai multe prevederi care încalcă normative la nivel european sau care intră în conflict cu prevederi ale legislaţiei naţionale.

Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro – pe care Guvernul României intenţionează să le colecteze de la operatori şi care astfel nu vor mai fi investite în dezvoltarea de reţele şi noi servicii de telecomunicaţii din România.

Acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvenţe 5G şi să declanşeze investiţii de anvergură în reţelele 5G. În acelaşi timp, preţurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanţă la un nivel exagerat de mare, în contradicţie cu prevederile Directivei 2002/20/CE şi cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene.

Conform Strategiei Naţionale 5G, statul român ar trebui să intre într-un parteneriat cu sectorul privat care să faciliteze extinderea reţelelor de telecomunicaţii fixe şi mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatăm însă că OUG 114/2018 conţine prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancţiuni atât excesive cât şi discriminatorii pentru companiile telecom faţă de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii. În concluzie, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicaţii mobile, în detrimentul investiţiilor necesare pentru dezvoltarea reţelelor. Având în vedere toate motivele menţionate mai sus solicităm Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicaţiile electronice.” 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO