Business Hi-Tech

Oraşul care ar putea ajunge o capitală europeană a IT-ului: Iaşiul are peste 20.000 de IT-işti şi 2.500 de absolvenţi de IT pe an şi devine o alternativă pentru Bucureşti şi Cluj

21.04.2018, 23:47 2694

Iaşiul a ajuns unul dintre cele mai mari centre ale industriei hi-tech din Ro­mâ­nia alături de Bucureşti, Cluj şi Timi­şoara, cu 20.000 de angajaţi în in­dus­tria de IT, la care se adaugă peste 2.500 de absolvenţi în fie­care an. Mai mulţi bucu­reş­teni încep să se mute în­spre Iaşi, pentru calitatea vie­ţii şi pentru costul redus al traiului de zi cu zi.

„La începutul anului, Iaşiul a primit titlul de ora­şul emergent al anului, un titlu pen­tru oraşele în as­cen­­siu­ne în afara Polo­niei, care este în altă ligă. În acest mo­ment Iaşiul devine avan­tajos. În ju­mătate de oră eşti şi la mun­că şi ai lăsat şi copilul la grădiniţă. Mulţi bu­cu­reş­teni se mută în Iaşi pentru calitatea vie­ţii. Deşi salariile IT-iştilor sunt mai mici decât în Capitală, între 500 şi 4.000 de euro, şi costurile precum chiria sunt mult mai mici decât în Bucureşti“, a ex­pli­cat Dan Zaharia, con­­sultant de imo­biliare şi proiecte de inves­tiţii pentru Iaşi în cadrul com­paniei Extind.

Cel puţin doi am­ba­sa­dori vizitează Ia­şiul în fiecare lună, înso­ţiţi de in­vestitori, pen­tru a pre­zen­­ta opor­tunităţile de in­vestiţii.

„Iaşiul poate fi nu­­mit ultima redută a IT-ului şi out­sour­cin­gu­lui. Până acum toa­tă lumea s-a în­drep­tat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în Ro­mâ­nia, decât da­că se duc în oraşele ter­ţia­re, care vin pen­tru inves­titori cu avantajul salariilor mai mici. În schimb, dacă şcolile din Iaşi pro­duc între 2.500 şi 3000 de IT-işti anual, în Bacău, spre exemplu, găseşti ma­ximum 1.000 de IT-işti în acest mo­ment şi mai poţi crea aproximativ 100 pe an.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO