Business Hi-Tech

Ovidiu Stănescu, Romkatel: Suntem interesaţi de licitaţia de 60 mil. euro de la Radiocom, dar trebuie să vedem condiţiile. VIDEO

Autor: Luciana Georgescu, Adrian Seceleanu,

25.09.2014, 16:29 514

Compania Romkatel, care face parte din grupul german Kathrein - cel mai mare producător de antene din lume, este interesată de licitaţia care va fi organizată de compania de stat Radiocom pentru a cumpăra echipamente şi servicii care să permită tranziţia la televiziune digitală, însă o eventuală decizie de participare va fi luată doar după ce va fi publicat caietul de sarcini, a declarat Ovidiu Stănescu, directorul tehnic al companiei, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii ZF Live, transmise de la conferinţa International Digital Forum 2014.

Trebuie să vedem condiţiile din caietul de sarcini, a spus Stănescu.

Grupul german Kathrein este prezent în România prin două companii: Romkatel - care comercializează echipamente şi serviciile asociate - şi Kathrein România, care produce echipamente la Timişoara.

Gabriel Grecu, directorul Radiocom, a declarat în cadrul conferinţei că societatea trebuie să cheltuiască 60 de milioane de euro pentru a asigura trecerea de la serviciile de televiziune analogică la cele de televiziune digitală în iunie 2015. Compania nu are aceste fonduri astfel că va încerca să obţină finanţare de la integratorul care va livra echipamentele şi serviciile necesare, respectiv un credit furnizor pe o perioadă de zece ani de zile.

Radiocom a câştigat în luna iunie, în urma unei licitaţii organizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), cu un milion de euro, licenţele pentru a opera trei reţele de antene (multiplexuri), prin fiecare dintre aceste trei reţele urmând să fie transmise până la 15 posturi TV. Una dintre aceste reţele trebuie să fie accesibilă gratuit pentru orice utilizator. Aceste reţele ar trebui să fie în funcţiune la jumătatea anului 2015, termen la care România s-a angajat să întrerupă emisiile terestre analogice. În acest moment însă Radiocom nu a lansat încă licitaţia.

Întrebat dacă România (respectiv Radiocom, câştigătorul licenţelor pentru cele trei multiplexuri) mai are timp să finalizeze trecerea la emisii TV digitale până în iunie 2015, Ovidiu Stănescu a răspuns că da, în condiţiile în care lucrul la acest proiect ar începe rapid.

O parte dintre antene ar putea fi instalate chiar din această iarnă în zonele mai accesibile, însă grosul ar urma să fie instalate din primăvară, a declarat Stănescu.

Compania germană are capacitatea de a produce la Timişoara antenele necesare României pentru a trece la televiziunea digitală, a spus reprezentantul Romkatel. Compania a produs la Timişoara antenele utilizate de Bulgaria pentru trecerea la TV digitală.

”Compania Kathrein este numărul 1 mondial în ceea ce priveşte antenele şi vrem să ne păstrăm această poziţie şi în viitor, indiferent de tehnologiile noi care vor apărea”, a spus Ovidiu Stănescu, Romkartel, la conferinţa International Digital Forum 2014.

”Vrem să ne facem treaba serios, motiv pentru care investim în România. Este unul dintre cele mai importante locuri de producţie a firmei Kathrein. La Timişoara avem 2.500 de angajaţi şi producem antene de telecomunicaţii mobile, de la antene simple până la cele mai complexe care înglobează şi partea electronică”, a adăugat el. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO