Business Hi-Tech

(P) Cloud Security 2021: Cele mai noi tendinţe şi perspective

(P) Cloud Security 2021: Cele mai noi tendinţe şi...

Autor: Publicitate

09.12.2021, 10:12 137

Autor: Mădălin Vasile, Senior Manager Systems Engineering - South Eastern Europe Fortinet

Considerând că securitatea în cloud continuă să fie un subiect fierbinte în 2021, Fortinet şi Cybersecurity Insiders au decis să afle care sunt cele mai recente perspective de la profesioniştii în securitate cibernetică din mai multe industrii şi din întreaga lume. Noul 2021 Cloud Security Report dezvăluie modul în care peste 500 de profesionişti în securitate cibernetică — de la directori tehnici la manageri şi practicieni în securitate IT — răspund la ameninţările de securitate din cloud, felul în care organizaţiile lor se folosesc de cloud, precum şi cele mai bune practici pe care aceştia le consideră prioritare. Iată câteva dintre cele mai importante concluzii.
 

Un peisaj digital variat şi rolul securităţii în cloud


În primul rând, şi, poate, deloc surprinzător, organizaţiile continuă să adopte rapid cloud-ul pentru a-şi îndeplini obiectivele esenţiale de business, iar această tendinţă nu pare să se tempereze prea curând. Raportul indică faptul că 33% dintre organizaţii îşi desfăşoară în prezent peste jumătate din sarcinile de lucru în cloud, iar acest număr se preconizează că va creşte la 56% în următoarele 12-18 luni.


În plus, multi-cloud-ul, fie ca strategie aleasă de organizaţii, fie ca rezultat al evoluţiei naturale a acestora, este deja ceva obişnuit. Majoritatea organizaţiilor urmăresc o strategie hibridă sau multi-cloud (71%). Motivele lor ţin de integrarea mai multor servicii, de scalabilitate sau de continuitatea afacerii. 76% dintre organizaţii folosesc doi sau mai mulţi furnizori de cloud. Aceasta nu înseamnă dispariţia sistemelor locale - implementările hibride încă acoperă mai mult de o treime din implementări. Înseamnă, însă, că organizaţiile operează acum într-un peisaj digital extins şi variat.


Ameninţări sofisticate şi provocatoare


Având în vedere că plaja ameninţărilor digitale se află într-o expansiune similară, poate nu este surprinzător faptul că securitatea rămâne o problemă. Practic toţi respondenţii au indicat că sunt cel puţin moderat îngrijoraţi de securitatea cloud-urilor publice, aproape o treime fiind extrem de preocupaţi de subiect. Acestea fiind spuse, nu actorii ameninţărilor sunt în fruntea listei problemelor de securitate în cloud, acest vot fiind acordat greşelilor de configurare. Complexitatea gestionării mediilor multi-cloud se adaugă în mod clar la ceea ce constituie deja o sarcină provocatoare. Configurarea greşită a securităţii în cloud rămâne cel mai mare risc de securitate, potrivit a 67% dintre profesioniştii în securitate cibernetică. 78% dintre specialiştii intervievaţi consideră că ar fi foarte util sau extrem de util să aibă la dispoziţie o singură platformă de securitate în cloud care să ofere un tablou de bord unic, care să permită în acelaşi timp configurarea politicilor pentru protejarea datelor din cloud în mod consecvent şi cuprinzător.


În acelaşi timp, profesioniştii în securitate cibernetică operează cu constrângeri bugetare stricte, costul fiind criteriul principal de decizie privind implementarea unei soluţii de securitate. S-ar părea că unele organizaţii încă nu au făcut legătura între utilizarea cloud-ului şi securizarea acestuia, factor esenţial pentru a atinge obiectivele de afaceri pe care doresc să le realizeze folosindu-l.


Strategia de securitate în Cloud trebuie să înţeleagă şi să răspundă situaţiilor complexe


Abordarea provocărilor evidenţiate în 2021 Cloud Security Report solicită în mod clar o strategie care să înţeleagă şi să răspundă situaţiilor complexe. Organizaţiile se folosesc cu dificultate de o serie de instrumente variate, care oferă metode disparate de control şi creează condiţii de securitate extrem de variabile, specifice fiecărei platforme cloud.


Portofoliul Fortinet Adaptive Cloud Security oferă organizaţiilor capacitatea de a depăşi această complexitate. Soluţiile profund integrate, native cloud-ului, oferă constant vizibilitate, protecţie şi control prin politici consecvente, care acoperă gama diversă de medii multi-cloud şi hibrid. Acest cadru comun de securitate nu numai că oferă condiţii de securitate uniforme, ci simplifică şi apărarea cibernetică, raportarea complianţei şi partajarea datelor. Echipele sunt libere să adopte orice platformă cloud care se potriveşte nevoilor lor specifice, cu încrederea că datele şi aplicaţiile lor vor fi în siguranţă, rezistente la atacuri şi accesibile securizat.


Cloud-ul constituie acum o parte critică a peisajului digital pentru majoritatea organizaţiilor şi este adesea un factor decisiv pentru asigurarea succesului în viitor. Armonizarea strategiilor de securitate şi de afaceri este cheia pentru a vă asigura că acest viitor este unul în care puteţi avea întotdeauna încredere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO