Business Hi-Tech

Parlamentul European atacă în iunie costurile „astronomice” ale internetului mobil în roaming

Parlamentul European atacă în iunie costurile „astronomice” ale internetului mobil în roaming

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

04.01.2012, 00:00 667

Utilizarea serviciilor de date în roaming va rămâne de peste 100 de ori mai scumpă în străinătate (în roaming) decât în ţara de origine în următorii zece ani dacă propunerile actuale făcută de Comisia Europeană vor fi adoptate în această vară, scrie The Guardian.

Parlamentul European trebuie să voteze în această vară impunerea unor noi limite maxime la tarifele practicate pentru serviciile de date mobile în roaming. Propunerea aflată pe masă este ca un operator de telefonie mobilă să nu poată taxa un client cu mai mult de 500 de euro pentru transferul unui gigabyte de date.

"Propunerile comisiei au fost generoase cu industria de telefonie mobilă", spune europarlamentarul irlandez Sean Kelly, care propune ca tariful pentru transferul unui gigabyte de date în roaming să scadă până la 90 de euro în anul 2014. "Nu cred că vreuna dintre companiile de telefonie mobilă va da faliment (...). Obiectivul nostru ar trebui să fie să nu mai existe deloc acest sistem de taxare în roaming".

Preţul mediu în ţările UE pentru a transfera 1 GB de date a scăzut la 7 euro pentru utilizatorii care folosesc serviciile în ţările de origine. Primele limitări ale tarifelor pentru utilizarea în roaming a telefonului mobil în ţările UE au fost introduse în anul 2007. Noua rundă de tăieri va fi votată în iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO