Business Hi-Tech

Patronatul de soft: Industria IT din Romania va scadea cu 10% in 2009, la 800 mil. euro

Patronatul de soft: Industria IT din Romania va scadea cu 10% in 2009, la 800 mil. euro

Liviu Dragan, presedintele ANIS: Recomand statului sa aprobe proiectele care au acces la fondurile europene, precum si lansarea de proiecte noi, in special din zona de e-guvernare.

20.05.2009, 18:52 111

Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), sustine ca in acest an industria IT va scadea cu 10% fata de anul trecut, cand a atins valoarea de 900 mil. euro (din care 500 mil. euro au fost exporturi).

"Fondurile europene au fost neglijate. Cifra de afaceri generala, pe segmentul IT, scade si nu cred ca se va opri din scadere in trimestrele doi, trei si patru", a afirmat Dragan. Presedintele ANIS este de parere ca Romania nu va mai vedea niciodata o crestere cum a fost anii trecuti. Conform lui, una dintre cauzele scaderii industriei IT din Romania este amanarea sau chiar inghetarea investitiilor IT ale clientilor din sectorul privat.
"Acest proces este firesc. In general, investitiile IT intr-o economie in crestere, cum a fost cea a Romaniei, se realizeaza cand companiile au parte de cresteri de 30-40%, care creeaza un haos, iar managementul apeleaza la acest fel de solutii pentru optimizarea si controlul procesului. Cand nu mai e crestere, sectorul privat amana investitiile. Daca nu au fost facute in 2008, nu-i mai poti convinge sa faca acum", a afirmat Dragan.
El a adaugat ca nici sectorul public nu a a adus venituri mai mari companiilor IT.
"Exista o speranta pentru semestrul doi, dar tot vad ca se amana pentru trimestrele trei-patru", a declarat Dragan. "Clientii externi din proiectele de outsourcing au un comportament nepredictibil. Singurul efect pozitiv ar fi cresterea competivitatii", a adaugat el.
In plus, fondurile europene nu au fost eliberate pentru proiectele depuse de companiile IT din Romania. "Guvernul nu a avut timp sau chiar interes pentru proiectele depuse", a afirmat presedintele ANIS.
"De asemenea, recomand statului sa aprobe proiectele care au acces la fondurile europene, precum si lansarea de proiecte noi, in special din zona de e-guvernare", a mai spus seful patronatului.
Situatia economica a Romaniei nu se va indrepta anul viitor, a adaugat el. Varujan Pambuccian, membru in Comisia de IT a Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, a sugerat doua solutii de echilibrare a situatiei financiare nationale. Prima presupune ridicarea nivelului TVA de la 19% la 25% si anularea impozitului pe profit. A doua modalitate se refera la plata darilor catre stat in momentul incasarii, nu in momentul facturarii.
"Cred ca fondurile UE vor fi amanate, fiindca membrii uniunii vor incerca sa-si tina banii acasa, dar asta nu inseamna ca industria va muri", a declarat Pambuccian. "Retailul va fi cel mai afectat. Singura sansa a retailului este sa treaca in online, exclusiv", a adaugat el.
Pambuccian a recomandat indreptarea catre "modelul Google", respectiv de a oferi continut gratuit, in timp ce partea de publicitate genereaza venitul. "Insa, in acest moment, acest model nu este pregatit la noi in tara, deci singura modalitate de supravietuire este adaptarea", a mai spus Pambuccian. Membrul Comisiei de IT este de parere ca ceea ce afecteaza Romania nu este o criza, ci o depresiune economica, respectiv sfarsitul modelului socialist al lui Roosevelt, in care Romania a intrat acum 70 de ani.
"Noi am trait doua forme de socialism. Traim sfarsitul socialismului monetar si nu va fi o singura depresiune, ci va urma alta dupa 5-6 ani, pana in momentul in care sistemul va fi schimbat", a adaugat el. Reprezentantul comisiei a afirmat faptul ca in mediul privat nu mai sunt bani si ca romanii platesc acum prosperitatea anilor '50. "Din anii '40 s-au adunat facturi si datorii pe care generatia noastra le plateste", a sustinut el.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO