Business Hi-Tech

Pe masura ce devin mai violente, jocurile video aduc tot mai multi bani

07.02.2005, 00:00 28

Impuscaturi, scartait de roti, crime si urmariri. In curand, si dumneavoastra veti putea fi starul unui scenariu de joc video, pentru ca cea mai noua moda este ca personajele sa imprumute chipuri din viata reala. Pe de alta parte, activistii acuza violenta extrema a jocurilor video si cer ca distractia sa inceteze imediat.
Industria nu pare sa sufere prea mult din cauza protestelor si scoate titluri de succes pe banda rulanta, scrie presa internationala. Conform firmei de analiza a pietei DFC Intelligence, vanzarile totale ale industriei de jocuri (inclusiv console) la nivel mondial vor creste de la 23 de miliarde $ (18 mld. euro) in 2003 pana la 55 de miliarde $ (42 mld. euro) in 2008.
Si pentru ca aceasta crestere exploziva trebuie sustinuta cu strategii de productie in permanenta actuale, pe piata jocurilor video a inceput sa se observe un nou trend: casting-urile de personaje. Mai exact, relateaza BBC News, firma canadiana Bioware s-a gandit sa-i cheme pentru preselectie pe cei care doresc sa-si puna chipul la dispozitia creatorilor de jocuri.
"Intr-un joc tipic produs de firma noastra exista pana la cateva sute de personaje", a spus Shauna Perry, producator la Bioware. "Personajele traiesc in orase sau sate obisnuite, asa ca avem nevoie de oameni obisnuiti, oameni cu fete interesante". Cei selectati sa apara in jocuri video intra intr-o cabina unde li se fotografiaza capul din mai multe unghiuri, urmand ca imaginile sa fie combinate pentru recrearea pe calculator a unui model grafic in trei dimensiuni: "Modelul 3D va arata exact ca persoana reala - este incredibil cat de detaliat poate sa fie", a mai spus Perry. Evident, toti "actorii" vor primi o suma de bani (ce va fi negociata individual) pentru cedarea drepturilor asupra propriei imagini.
Insa pentru oamenii obisnuiti aceasta noua metoda de a castiga bani ar putea fi retezata din fasa in cazul in care autoritatile vor fi de acord sa sustina protestele activistilor anti-violenta, scrie The Washington Post.
"Pentru acelasi motiv pentru care nu le permitem copiilor sa cumpere pornografie, pentru acelasi motiv pentru care nu vrem sa cumpere tigari sau alcool, ar trebui si sa le interzicem sa intre in magazine si sa cumpere jocuri video", a spus saptamana trecuta un guvernator al statului Georgia in discursul in care a propus interzicerea vanzarii de jocuri care au continut explicit sexual sau violent catre minori.
Si in Washington D.C a fost formulat un proiect de lege prin care magazinele care vand jocuri precum Grand Theft Auto, Halo 2 sau Mortal Kombat catre minori isi pot pierde licenta de functionare si risca o amenda de pana la 10.000 de dolari. In Maryland s-a propus ca orice vanzator care incalca dispozitiile respective sa fie amendat cu 1.000 de dolari pentru fiecare caz in parte, in cazurile mai grave putand fi aplicata si pedeapsa cu inchisoarea pentru sase luni.
In seria Grand Theft Auto, unul din cele mai controversate scenarii prin care un jucator poate avansa la nivelele superioare este sa fure masini si sa impuste politisti. Producatorii se apara insa, spunand ca nu ei sunt responsabili pentru derapajele de comportament ale tinerilor. "Intelegerea gresita a unui joc precum Grand Theft Auto si confundarea divertismentului cu problemele sociale din viata reala sunt idei complet gresite. Jocul este o combinatie perfecta de arta, tehnologie de ultima ora si divertisment de buna calitate, iar publicul l-a primit foarte bine in intreaga lume", a spus un oficial al Rockstar Games, compania care a produs seria Grand Theft Auto.
Si specialistii spun ca responsabilitatea in astfel de cazuri le apartine in buna masura parintilor. Studiile arata ca nu adolescentii sunt cei mai frecventi cumparatori de jocuri, ci adultii in jurul varstei de 35 de ani, scrie Washington Post. Mai mult, 50% dintre cumparatorii din Statele Unite sunt femei care cumpara jocurile pentru a le face cadou sotului sau copiilor, reiese dintr-un raport al NPD Group. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO