Business Hi-Tech

Pe o piata in scadere, Asesoft Distribution tinteste 80 mil. $ in S2

Pe o piata in scadere, Asesoft Distribution tinteste 80 mil. $ in S2

Click pentru imaginea marita

16.07.2008, 17:30 90

Compania locala de distributie hardware Asesoft Distribution, detinuta in proportii egale de catre oamenii de afaceri Iulian Stanciu si Sebastian Ghita, a inregistrat o cifra de afaceri de 53,2 mil. dolari (34,8 mil. euro) in primele sase luni ale anului, in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Reprezentantii companiei isi mentin estimarile de a atinge un rulaj de 135 mil. dolari (90,8 mil. euro) pana la sfarsitul anului, in crestere cu 30% fata de nivelul de 104 mil. dolari (76 mil. euro) raportat in 2007, ceea ce inseamna ca Asesoft Distribution va trebui sa incaseze aproape 82 mil. dolari (56 mil. euro) in a doua parte a anului.
"Intotdeauna semestrul al doilea a fost mai bun decat primul. Ca pondere in totalul businessului, vedem o crestere de la an la an in S1, insa pentru ultima parte a anului ne mentinem in continuare mai mult de 60% ca pondere", a declarat Iulian Stanciu, directorul general al Asesoft Distribution.
El a precizat ca piata locala de distributie hardware a crescut cu aproximativ 10% in primele sase luni ale anului, sub previziunile de la inceputul anului si sub nivelul inregistrat in anii precedenti.
"Datorita scaderii ritmului de crestere a pietei a existat o presiune foarte mare pe preturi. Astfel, nivelul profitului este in scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a adaugat Stanciu.
Un alt jucator important de pe piata, Asbis Romania, si-a revizuit in scadere cifra de afaceri pentru 2008, pe fondul scaderii pietei in primele luni ale anului.
Stanciu apreciaza ca principalii factori care au cauzat incetinirea din piata sunt inasprirea conditiilor de creditare si anul electoral, care a amanat diverse proiecte mici-medii axate pe IT. "Avand in vedere scaderea ratei profitului, pe piata vor rezista doar firmele care isi gestioneaza foarte bine afacerea, cele care sunt pregatite sa castige sub 1%", a mai spus directorul Asesoft.
"Cresterea vanzarilor in prima parte a acestui an vine ca urmare a extinderii gamelor de produse ale furnizorilor actuali, cu parteneri precum Dell (...), dar si a rezultatelor bune obtinute pe marca proprie de monitoare LCD, Horizon", a declarat Razvan Ziemba, directorul executiv al companiei.
Compania tinteste o cota de peste 10% pe piata monitoarelor LCD in 2008 prin marca Horizon. "Pana in prezent am vandut monitoare in valoare de 6,3 mil. dolari (4,1 mil. euro) si estimam ca vom depasi obiectivul de 15 mil. dolari (10,2 mil. euro) propus initial", a declarat Stanciu.
Potrivit propriilor estimari, Asesoft Distribution are in prezent o cota de aproximativ 10% din piata, pe care o estimeaza la 900 mil. euro pe an.
La inceputul lunii aprilie, Asesoft Distribution a platit 2 mil. euro pentru 50% din distribuitorul IT&C Combox Delivery. Stanciu a mai precizat ca, momentan, Asesoft nu ia in considerare alte achizitii pe piata locala. "Ne concentram pe crestere organica in acest moment."

Sebastian Ghita - 29 de ani (foto)
Fondatorul grupului Asesoft, care detine 50% din firma de distributie IT Asesoft Distribution, este cel mai tanar milionar din Romania, cu o avere estimata la 35 mil. euro. El a inceput sa faca afaceri inca din liceu, producand carti de vizita pentru antreprenorii sau directorii diverselor companii din Ploiesti. El a mai facut bani si din programare, dezvoltare de software (a scris aplicatia pentru automatizarea barajului de la Maneciu) si vanzare de computere.
Grupul Asesoft, care vizeaza afaceri de 135 mil. $ in 2008, a fost fondat de Ghita in Ploiesti, pe vremea cand avea 18 ani. Acesta a inceput sa urmareasca atent toate anunturile de licitatii publicate in Monitorul Oficial si sa participe la cele din domeniul IT. Prima licitatie a castigat-o in fata unei companii care era tot din Ploiesti - Sprint Computers - firma ce a dat faliment la scurt timp dupa aceea.

Cititi pe www.targetonline.ro o istorie a lui Sebastian Ghita si cum a reusit sa devina milionar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO