Business Hi-Tech

Pedeapsa pentru piratarea de filme: puscaria

09.11.2005, 18:09 27

Pentru ca a permis accesul utilizatorilor la filmele de pe hard-disc, pe o retea ilegala de descarcare de continut multimedia de pe Internet, BitTorrent, un internaut din Hong Kong a fost condamnat la trei luni de puscarie, scrie BBC News Online.

Chan Nai-Ming este primul om din lume care este condamnat pentru transferul ilegal de continut multimedia pe Internet, au precizat autoritatile din Hong Kong.

In luna ianuarie a acestui an, Chan a facut publice pe BitTorrent trei filme holywoodiene - Daredevil, Red Planet si Miss Congeniality, fara sa aiba vreun drept sa ofere gratuit pe Internet respectivele filme.

Reteaua de descarcare de continut multimedia este recunoscuta in randul utilizatorilor pentru ca ofera continutul respectiv de la mai multe surse in acelasi timp, permitand astfel un transfer mult mai rapid. Spre exemplu, daca un utilizator doreste sa descarce un film, acesta va fi preluat de la mai multi utilizatori, pe fragmente, iar prin acest fapt, este foarte greu sa se gaseasca persoana care ofera filmul spre descarcatre, scrie BBC News Online.

Problema cea mai mare pentru industria filmului o reprezinta pirateria, motiv pentru care se pierd si foarte multi bani intrucat, in loc sa plateasca un bilet la cinematograf sau un DVD cu filmul pe care vor sa-l vada, utilizatorii prefera sa-l descarce in mod ilegal de pe Internet. Membrii Motion Pictures Association of America (MPAA), asociatie care reprezinta interesele mai multor companii din industria filmului, pierd anual aproximativ 900 de milioane de dolari (762 de milioane de euro) din cauza pirateriei, au precizat oficialii MPAA.

Aceasta pedeapsa ar trebui insa sa reprezinte o lectie pentru toti utilizatorii care descarca sau publica pe Internet continut multimedia piratat, cum ar fi filme sau muzica sau chiar fotografii, scrie presa internationala.

Si totusi, din aprilie cand cazul lui Chan a fost puternic mediatizat, nu s-a sesizat nici o schimbare importanta in ceea ce priveste numarul de filme sau melodii descarcate in mod ilegal de pe Internet, scrie BBC News Online.

O alta metoda care ar trebui sa duca la reducerea pirateriei continutului multimedia online ar fi inchiderea acestor retele de descarcare, cum este si BitTorrent, sau cel putin a celor mai utilizate site-uri din reteaua respectiva, sunt de parere unii analisti.

Grokster este una dintre retelele de descarcare de continut ilegal de pe Internet care nu va mai fi functionala din aceste motive. In urma unor procese juridice, Curtea Suprema a decis ca reteaua va putea continua sa functioneze numai daca va fi pe baza de abonament, iar executivii companiei au in plan sa realizeze acest lucru pe viitor, relateaza presa internationala.

anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO