Business Hi-Tech

Pedepse mai mari pentru "hotii de identitati"

28.07.2004, 00:00 31



Nu incape indoiala ca furtul de date personale si fraudele online sunt ilegale, insa Congresul SUA si presedintele american au de gand sa le faca si mai ilegale! George Bush si-a dat acordul recent pentru un proiect de lege care va inaspri pedepsele pentru hotii de date confidentiale.



Actul juridic se numeste "Identity Theft Penalty Enhacement Act", si prevede marirea pedepsei cu 2 ani de inchisoare pentru persoanele care se folosesc de date confidentiale obtinute ilegal pentru a comite noi infractiuni, si cu 5 ani de inchisoare pentru cei care utilizeaza aceste date pentru a comite "actiuni cu caracter terorist".



Sustinatorii proiectului de lege spera ca acesta va constitui un motiv in plus de incredere pentru utilizatorii Internetului. Acestia ar trebui sa continue sa cumpere produse de pe Internet si sa foloseasca spatiul virtual pentru a efectua diverse tranzactii care implica divulgarea datelor personale, fara teama ca vor fi inselati. Insa problemele cu furtul de date confidentiale sunt in crestere in toata lumea, si cu atat mai mult pe teritoriul Statelor Unite. Acest gen de infractiuni au ajuns pe primul loc in topul plangerilor facute de consumatori la Federal Trade Comission (o autoritate de reglementare in domeniul comertului) in anul 2003. Metoda preferata de obtinere de date personale in mod ilegal ramane Internetul, arata specialistii.



Datele inregistrate de FTC arata ca mai mult de jumatate din totalul plangerilor din anul 2003 s-au inscris in sfera fraudelor, iar cel mai des intalnite tipuri de fraude au fost cele legate de furtul datelor confidentiale. FTC a inregistrat 214.000 plangeri cu privire la incalcarea confidentialitatii in 2003, fata de 162.000 cu un an inainte.



Intr-un raport publicat anul trecut in luna septembrie, FTC a estimat ca numarul persoanelor care au cazut victima acestui gen de infractiuni in anul 2002 s-a ridicat la 9,9 milioane pe teritoriul SUA, iar pierderile economice suferite de consumatori si de companii au ajuns la 53 miliarde de dolari. Raportul s-a bazat pe un sondaj telefonic efectuat pe un esantion de 4.000 de americani, din care a mai reiesit ca, in ultimii cinci ani, 27 de milioane de americani au avut de suferit de pe urma furtului de date personale.



Dintre toate tipurile de frauda care se realizeaza prin subtilizarea de date confidentiale, cel mai raspandit este asa-numitul "phishing", adica o inselaciune prin care victima este convinsa sa le trimita singura hotilor datele sale. Metodele sunt diverse, insa cea mai intalnita este imitarea design-ului unui site web respectabil (al unei banci, de regula), pe care utilizatorul naiv, odata ajuns dupa ce a urmat un link primit pe e-mail, isi introduce datele personale pentru a efectua diverse operatiuni. De multe ori, i se spune ca baza de date trebuie reactualizata si ca institutia respectiva il roaga respectuos sa mai trimita o data acele date.



Numai victimele infractiunilor de tip "phishing" au inregistrat pierderi de 1,2 miliarde de dolari intre aprilie 2003 si aprilie 2004, releva un studiu realizat pe un esantion de 5.000 de americani de catre Gartner Research.



Noua lege care inaspreste pedepsele pentru frauda va mari sansele ca hotii sa ajunga in fata justitiei, spune Betsy Broder, reprezentant FTC. "Un procuror nu se simte motivat sa urmareasca un caz daca stie ca nu prea are sanse sa obtina o pedeapsa pe masura pentru cel vinovat", spune ea.



"Exista o practica in felul in care procurorii isi desfasoara activitatea, si aceasta consta in faptul ca ei vor acorda cea mai mare atentie cazurilor care sunt cele mai grave, dar si cel mai usor de dovedit", a spus senatorul John Carter, fost judecator, si actualul promotor al legii anti-frauda. "Furtul de date personale, in acest sistem, va fi practic ignorat", a mai spus el.



Noua lege ii va ajuta pe oficiali sa aduca in justitie chiar retele intregi de infractori, pentru ca acestia actioneaza de cele mai multe ori in grupuri bine organizate, a declarat si Jim Vaules, expert anti-frauda la compania LexisNexis.



"Infractorii au pus la punct adevarate retele, si adesea in sala de tribunal nu se afla in acelasi timp decat cateva tentacule ale organizatiei", a punctat el.



Proiectul de lege mai sugereaza si sporirea pedepselor pentru angajatii care fura date sensibile de la locul de munca. Michael Wolfe, co-fondator al companiei de securitate IT Vontu, Inc., spune ca acest domeniu reprezinta o problema foarte importanta, care trebuie rezolvata cu atentie in viitor. El a adaugat ca Congresul american ar putea fi obligat, dupa intrarea in vigoare a legii, sa adopte noi masuri legislative prin care sa ceara companiilor sa ia masuri suplimentare de protectie a datelor personale ale clientilor. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO