Business Hi-Tech

Pentru a lansa un mobil cu Windows, Elop trebuie să se lupte şi cu Nokia

Pentru a lansa un mobil cu Windows, Elop trebuie să se lupte şi cu Nokia

Stephen Elop

Autor: Ştefan Vrabie

28.03.2011, 23:39 19

În fiecare vară din ultimii patru ani, când Apple a lansat pepiaţă un nou model de iPhone, echipa de top management a Nokia eraîn vacanţă, la casele de vacanţă pe care le deţin pe marginea unorlacuri din Finlanda, scrie Bloomberg într-un articol descrie cât deample sunt schimbările pe care trebuie să le facă Stephen Elop(foto), noul CEO al companiei.

Practic, Elop trebuie să se lupte nu doar cu rivalii Nokia, cişi cu vechile obiceiuri din interiorul companiei pentru a face dincel mai mare producător de mobile un jucător competitiv.

"În mijlocul lui iulie, sediul central Nokia devine unoraş-fantomă", povesteşte Adam Greenfield, director manager lafirma de consultanţă Urbanscale, care a lucrat pentru Nokia din2008 până în 2010. "Dacă aveţi nevoie de o decizie şipersoana-cheie este în vacanţă, puteţi aban­dona demersul. Veţirezolva acea problemă în septembrie. Acest lucru afecteazăagilitatea Nokia."

Accelerarea dezvoltării produselor se află în topulpriorităţilor pe ordinea de zi a noului director executiv al Nokia,care încearcă să realizeze o combinaţie între telefoanele companieifinlandeze şi sistemul de operare oferit de Microsoft pentru areduce decalajul mare faţă de Apple şi Google pe piaţasmartphone-urilor.

Elop, fost director la Microsoft, şi-a preluat funcţia dedirector executiv al Nokia, în septembrie anul trecut, iar pentru arevigora compania a renunţat la platformele Symbian şi MeeGo înfavoarea sistemului Windows Phone 7.

Este posibil ca Nokia să prezinte o variantă a primului săutelefon rezultat din fuziunea cu Microsoft în acest an, darlivrările vor începe abia în 2012. "Este riscant să aştept aşa demult", a afirmat Rob Sanfilippo, analist la Kirkland, firmă deconsultanţă. "Ar fi grozav dacă ar avea la mijlocul anului acestachiar şi un singur dispozitiv, pentru a demonstra că există unprogres real". Elop trebuie să reducă şi decalajul deproductivitate al Nokia în raport cu rivali precum Apple.

Apple obţine de trei ori mai multe venituri pe angajat decâtNokia, iar compania HTC din Taiwan de două ori mai mult, aratădatele oferite de Bloomberg. Veniturile Microsoft pentru fiecareangajat sunt de 1,5 ori mai mari decât cele de la Nokia. AtâtNokia, cât şi Microsoft trebuie să colaboreze pentru a faceparteneriatul să meargă cât mai bine. Cota de piaţă asmartphone-urilor Nokia a scăzut la 30,8% de la 50,8, de când Applea început să livreze telefoanele iPhone în iunie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO