Business Hi-Tech

Pentru acces la internet şi îmbunătăţirea infrastructurii au fost depuse proiecte de 520 mil. lei

Pentru acces la internet şi îmbunătăţirea...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

11.11.2018, 19:48 258

Proiecte de peste 520 de milioane de lei au fost depuse în cadrul schemei de ajutor de stat pentru îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă (NGA) şi a accesului la internet, informează Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Instituţia anunţă şi închiderea apelului de proiecte aferent acţiunii 2.1.1 - Îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă şi a accesului la internet, din cadrul Axei prioritare 2 a Programului Operaţional Competitivitate.

„Având ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor şi digitalizarea relaţiei dintre cetăţean şi administraţia publică, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, structură pe care o coordonez, implementează o serie de proiecte ce au ca scop construcţia infrastructurii de internet în bandă largă în zonele albe stabilite de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Un astfel de exemplu este Schema de ajutor de stat pentru îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă (NGA) şi a accesului la internet, prin care am venit în sprijinul operatorilor privaţi de servicii de comunicaţii electronice. Până la închiderea acestui apel au fost depuse proiecte ce însumează investiţii eligibile în valoare de 520 de milioane de lei. Prin implementarea propriu-zisă a proiectelor ce vor fi declarate câştigătoare, apelul fiind unul competitiv, ne respectăm promisiunea de a sprijini mediul de business privat, conform Programului de Guvernare asumat de social-democraţi, şi facem paşi concreţi în ceea ce priveşte aducerea relaţiei dintre cetăţean şi autoritatea publică la un click distanţă. Pe judeţele rămase neacoperite vom face demersurile necesare în vederea lansării unui nou apel”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În cadrul acestui apel au fost depuse proiecte pentru următoarele judeţe sau clustere de judeţe: Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Brăila – Tulcea, Călăraşi – Ialomiţa, Constanţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Neamţ, Iaşi, Mureş, Timişoara- Caraş Severin, Giurgiu- Teleorman, Buzău, Mehedinţi, Cluj, Botoşani, Olt, Prahova – Dâmboviţa, Sălaj, Sibiu, Vaslui şi Vrancea.

În cadrul acţiunii va fi finanţată construirea infrastructurii de internet în bandă largă în zonele albe NGA, cu o largă răspândire a nodurilor de comunicaţii şi partea de transmisie a datelor, cât mai aproape de utilizatorul final şi cu niveluri adecvate de simetrie şi de interactivitate, pentru a garanta transmiterea mai bună de informaţii în ambele sensuri.

Introducerea conexiunii de tip NGA va oferi acces la internet pentru echipamente moderne, precum şi utilizarea de servicii publice online sofisticate într-un mod uniform din punct de vedere geografic.

Apelul de proiecte aferent Axei Prioritare 2 a Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020 are un buget alocat de 63.788.552,64 euro, echivalentul în lei – 296.253.175,03. Au fost depuse proiecte cu o valoare totală a investiţiilor propuse spre finanţare de 521 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO