Business Hi-Tech

Peste 450 de pirati software anchetati in acest an

07.10.2003, 00:00 19

Business Software Alliance (BSA) - organizatia care apara drepturile de autor in domeniul informatic - afirma ca pirateria software s-a redus anul trecut cu 5%, ritm care ar putea sa continue si in acest an.
De la inceputul anului, BSA a constatat 450 de cazuri de incalcari ale legislatiei in domeniu, prejudiciile create fiind cifrate la 600.000 de dolari, a declarat avocatul Nicolae Burchel, reprezentantul BSA. Rata pirateriei software a atins anul trecut 70%, in scadere cu 5% fata de 2001, iar anul acesta se spera intr-o reducere de nivel similar.
BSA a semnat acorduri de cooperare antipiraterie cu Politia romana, Oficiul pentru Drepturile de Autor (ORDA) si alte institutii oficiale, precum Institutul pentru prevenirea Criminalitatii.
Pentru urmatorii ani, reprezentantii BSA anticipeaza o reducere semnificativa a ratei pirateriei, fapt datorat si recentelor discutii dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, pentru aducerea in legalitate a sistemelor informatice din administratia de stat.
"Tinand cont de ceea ce s-a intimplat in Europa de Est in urma unor astfel de acorduri, se poate estima ca rata pirateriei in Romania ar putea sa scada cu 5-10 procente. Spre exemplu, in Bulgaria, reducerea fraudei a fost de 7%", a declarat Viorel Apetrei, directorul  Departamentului Antipiraterie Microsoft Romania.
El a spus ca luna aceasta urmeaza sa fie infiintata o comisie mixta formata din reprezentanti ai Microsoft, MCTI si Secretariatului General al Guvernului, care sa evalueze necesarul de licente in sistemele informatice ale ministerelor si agentiilor guvernamentale.
BSA este o organizatie internationala formata in scopul apararii drepturilor de autor in cazul producatorilor software. In Romania, BSA reprezinta interesele producatoriilor locali de software GeCAD, Ciel Romania, Softwin, Kepler Software Development si Romsym Data, precum si al companiilor internationale Adobe, Autodesk, Macromedia, Microsoft, Bentley Systems si Symantec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO