Business Hi-Tech

Piata aplicatiilor si serviciilor ERP, 120 mil. euro

11.12.2007, 20:37 45

Piata locala a aplicatiilor de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning - planificarea resurselor companiei) si serviciilor informatice aferente va atinge 120 mil. euro in acest an, in crestere cu 20% fata de anul trecut, urmand ca pana in 2011 sa depaseasca 250 mil. euro.
"Piata locala a solutiilor ERP a fost influentata negativ anul trecut de globalizare si centralizare. Mari utilizatori de ERP, privatizati in 2005, au decis includerea achizitiilor de licente si mentenanta pentru produsele software in conventiile de grup. Astfel, din prisma vanzatorilor de solutii ERP, 2006 a fost un an dificil pe segmentul de varf care a propulsat piata in ultimii doi ani, respectiv utilitatile", a declarat Eugen Schwab-Chesaru, directorul pentru Europa Centrala si de Est al companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).
In contrast cu evolutia segmentului de produse software, serviciile de implementare, integrare si training au crescut puternic in anul 2006, care a adus un nivel record pentru piata romaneasca de profil - peste 100 de milioane de euro din aplicatii si servicii informatice ERP.
"Pozitionarea companiilor care au in oferta solutii si servicii ERP se va schimba pe termen mediu, avand in vedere procesul de maturizare al pietei, evolutia gradului de sofisticare a cererii companiilor, precum si invadarea de catre multinationale - SAP, Oracle, Microsoft - a segmentelor de piata care erau, pana nu demult, dominate de solutiile dezvoltate integral in Romania", apreciaza Eugen Schwab. El a adaugat ca anul trecut s-a remarcat orientarea jucatorilor de pe piata ERP, cu precadere firmele medii si mici, catre o specializare verticala sau una pe dimensiuni de proiecte.
Cresterea costurilor companiilor pentru recrutarea si fidelizarea consultantilor nu a reprezentat, deocamdata, o frana in dezvoltarea pietei de ERP.
"Cresterea cu 20% a numarului de consultanti ERP a fost prea mica fata de necesarul pietei, mai ales ca multi din noii veniti in acest sector nu aveau experienta proiectelor si nivelul de productivitate a fost scazut", se arata in studiu.
Cea mai mare crestere a cererii de produse si servicii ERP s-a semnalat in sectoarele de servicii, retail & distributie, administratia publica si industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO