Business Hi-Tech

Piaţa de electro-IT: doar 2,5% avans pe final de an. Vânzările de smartphone-uri, aproape de stagnare

Piaţa de electro-IT: doar 2,5% avans pe final de an....

Autor: Adrian Seceleanu

15.02.2017, 00:08 535

La nivelul întregului an vanzările de bunuri de folosinţă îndelungată au avansat cu 9%, la 2,55 mld. euro, depăşind astfel pentru prima oară nivelul înregistrat în 2008, anul de boom.

Vanzările de echipamente de comunicaţii (telefoane mobile simple, smartphone-uri, căşti şi alte accesorii) înregistrate în ultimul trimestru al anului tre­cut au însumat doar 273 mil. euro, res­pec­tiv un avans de numai 0,2% faţă de anul an­terior, punandu-şi astfel accentul asupra evo­­luţiei întregii pieţe de electro-IT, care a cres­­cut cu doar 2,5%, la 904 mil. euro în pe­ri­­­oada menţionată, arată studiul GfK Te­max, realizat de compania de analiză GfK.

Datele GfK arată că rata de creştere în valoare de la an la an a vanzărilor de echi­pamente de comunicaţii s-a deteriorat pu­ternic în ultimele 5 trimestre: de la un avans de aproximativ 33% în trim. 4 2015 şi trim. 1 2016, la 19% în trim. 2, 8% în trim. 3 şi doar 0,2% în ultimele trei luni ale anului tre­cut. GfK nu oferă public şi date despre nu­mărul de echipamente vandute, care cel mai probabil s-a aflat în creştere. Compania a precizat doar că numărul telefoanelor cu e­cran mare a crescut semnificativ, iar "seg­men­tul de căşti cu microfon a continuat să aibă rate de creştere de două cifre, ceea ce a contribuit la evoluţia întregii categorii telecom". În acest context pon­de­­rea cate­goriei telecom din în­trea­­ga piaţă a scăzut de la 35% în trim. 1 la 30% în ultimul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO