Piaţa de electro-IT: doar 2,5% avans pe final de an. Vânzările de smartphone-uri, aproape de stagnare

15 feb 2017 Autor: Adrian Seceleanu

La nivelul întregului an vanzările de bunuri de folosinţă îndelungată au avansat cu 9%, la 2,55 mld. euro, depăşind astfel pentru prima oară nivelul înregistrat în 2008, anul de boom.

Vanzările de echipamente de comunicaţii (telefoane mobile simple, smartphone-uri, căşti şi alte accesorii) înregistrate în ultimul trimestru al anului tre­cut au însumat doar 273 mil. euro, res­pec­tiv un avans de numai 0,2% faţă de anul an­terior, punandu-şi astfel accentul asupra evo­­luţiei întregii pieţe de electro-IT, care a cres­­cut cu doar 2,5%, la 904 mil. euro în pe­ri­­­oada menţionată, arată studiul GfK Te­max, realizat de compania de analiză GfK.

Datele GfK arată că rata de creştere în valoare de la an la an a vanzărilor de echi­pamente de comunicaţii s-a deteriorat pu­ternic în ultimele 5 trimestre: de la un avans de aproximativ 33% în trim. 4 2015 şi trim. 1 2016, la 19% în trim. 2, 8% în trim. 3 şi doar 0,2% în ultimele trei luni ale anului tre­cut. GfK nu oferă public şi date despre nu­mărul de echipamente vandute, care cel mai probabil s-a aflat în creştere. Compania a precizat doar că numărul telefoanelor cu e­cran mare a crescut semnificativ, iar "seg­men­tul de căşti cu microfon a continuat să aibă rate de creştere de două cifre, ceea ce a contribuit la evoluţia întregii categorii telecom". În acest context pon­de­­rea cate­goriei telecom din în­trea­­ga piaţă a scăzut de la 35% în trim. 1 la 30% în ultimul trimestru.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.02.2017

 
Cuvinte cheie:
electro-IT
, vanzari
, avans
, it
, smartphone
, crestere
, inregistrare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide