Business Hi-Tech

Piata de servicii IT ar putea scadea cu 5%, la 350 mil. euro

Piata de servicii IT ar putea scadea cu 5%, la 350 mil. euro

Eugen Schwab-Chesaru

05.03.2009, 19:00 35

Piata locala de soft si servicii IT ar putea scadea anul acesta cu pana la 5%, la 350 mil. euro, pe fondul crizei economice, este de parere compania de cercetare si analiza a pietei Pierre Audoin Consultants (PAC).

"Reevaluarile PAC au dus la concluzia ca este foarte probabil ca piata de servicii informatice sa scada in 2009 cu 2-5% fata de anul trecut (...) In 2008, piata de servicii IT din Romania s-a ridicat la 364 mil. euro, insa in 2009 este posibil ca aceasta valoare sa nu depaseasca 350 mil. euro", a declarat Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al PAC, citat de Mediafax.
El apreciaza ca influenta negativa a crizei financiare va continua, iar Guvernul ar trebui sa demareze urgent proiecte IT de anvergura, pentru a stimularea investitiilor in industria IT&C din Romania, care, conform fostului ministru al comunicatiilor Karoly Borbely, ar fi trebuit sa atinga 10% din Produsul Intern Brut (PIB) la finele anului 2008.
"Este cert ca scaderea capacitatii financiare de a investi in proiecte IT cu retur pe termen mediu si lung, precum si panica instaurata inrautatesc si mai mult situatia creata de scaderea cererii in multe sectoare", a precizat Schwab-Chesaru. "Pe de o parte, as recomanda demararea de urgenta a unor proiecte IT de anvergura in sectorul public, iar pe de alta parte ar trebui accelerate si simplificate procedurile de obtinere a finantarilor europene", a adaugat el.
Schwab a precizat ca deprecierea monedei nationale nu este o motivatie "reala" pentru companiile straine care investesc in Romania. "Investitii vor continua sa se faca in industria IT din Romania, insa factorul motivational este mai degraba in zona potentialului pietei locale, decat in ipotetica scadere a costurilor. In orice caz, foarte multi dintre specialistii IT au salarii echivalente in euro, iar restul costurilor importante - chirii, comunicatii, utilitati - sunt intr-o proportie covarsitoare dependente direct de euro", a subliniat oficialul PAC.
Un alt efect al crizei este si inchiderea unor companii mici si medii, in timp ce altele vor fi absorbite de "actori mai puternici". Segmentul solutiilor pentru gestionarea resurselor intreprinderii (ERP - Enterprise Resource Planning) al pietei IT va fi puternic afectat de criza economica.
"In 2009, piata solutiilor ERP o sa fie serios afectata. Din pacate, aceasta criza a venit in Romania intr-un moment de cumpana, piata ERP nu a ajuns la un nivel de maturitate, dar nici nu mai este atat de accesibila ca acum cinci ani. Nu excludem o scadere a acestei piete in Romania in 2009", a precizat oficialul PAC.
In noiembrie, PAC estima ca piata ERP din Romania va avea o crestere sub 8% in 2009, in contextul impactului crizei internationale in diverse sectoare si rasfrangerea asupra investitiilor in IT. O parte dintre companiile din segmentul ERP s-ar putea, de asemenea, sa dispara sau sa se reorienteze catre promovarea de solutii multinationale.
Finantarea cercetarii si dezvoltarii pentru un pachet de solutii de tip ERP necesita fonduri mari pe care, in conditiile actuale, multe companii locale nu le mai au la dispozitie", a concluzionat Eugen Schwab-Chesaru. PAC a anuntat la sfarsitul anului trecut ca piata ERP din Romania va avea o crestere de 15% in 2008.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO