Business Hi-Tech

Piaţa de soft şi servicii de IT trece de 5 mld. euro în 2019

Piaţa de soft şi servicii de IT trece de 5 mld. euro...

Autor: Adrian Seceleanu

13.09.2018, 00:07 1425

Piaţa locală de software şi de servicii de IT va depăşi în 2019 două praguri istorice: numărul de IT-işti va trece de 100.000, iar valoarea totală a industriei va trece de 5,1 miliarde de euro, conform unui studiu realizat de compania de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC) şi Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

Evoluţia va fi susţinută practic de exporturi, care sunt aşteptate să atingă în 2019 valoarea de 4 mld. euro, cu 1 mld. euro mai mult decât în 2017, în timp ce piaţa internă va avea o creştere nesemnificativă. Avem „o piaţă internă sub­dezvoltată, îngheţată“, situaţie care are un impact puternic negativ asupra ecosistemului local de firme hi-tech care nu au astfel o piaţă „de acasă“ unde să îşi poată testa produsele înainte de a ataca pieţele externe, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Teodor Blidăruş, preşedintele ANIS. „E greu să discutăm de investiţii într-o ţară în care practic tot ce se creează se gândeşte pentru export“.

Din punctul de vedere al proiectelor de IT, „admi­nistraţia publică centrală şi locală“ din România „se află în degringoladă“, fiind incapabilă să genereze planuri „de substanţă, cu valoare adăugată“, a declarat şi Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al PAC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO