Piaţa de soft şi servicii de IT trece de 5 mld. euro în 2019

joi, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

Piaţa locală de software şi de servicii de IT va depăşi în 2019 două praguri istorice: numărul de IT-işti va trece de 100.000, iar valoarea totală a industriei va trece de 5,1 miliarde de euro, conform unui studiu realizat de compania de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC) şi Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

Evoluţia va fi susţinută practic de exporturi, care sunt aşteptate să atingă în 2019 valoarea de 4 mld. euro, cu 1 mld. euro mai mult decât în 2017, în timp ce piaţa internă va avea o creştere nesemnificativă. Avem „o piaţă internă sub­dezvoltată, îngheţată“, situaţie care are un impact puternic negativ asupra ecosistemului local de firme hi-tech care nu au astfel o piaţă „de acasă“ unde să îşi poată testa produsele înainte de a ataca pieţele externe, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Teodor Blidăruş, preşedintele ANIS. „E greu să discutăm de investiţii într-o ţară în care practic tot ce se creează se gândeşte pentru export“.

Din punctul de vedere al proiectelor de IT, „admi­nistraţia publică centrală şi locală“ din România „se află în degringoladă“, fiind incapabilă să genereze planuri „de substanţă, cu valoare adăugată“, a declarat şi Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al PAC.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2018

 
Cuvinte cheie:
Piata de soft
, servicii de IT
, soft
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide