Business Hi-Tech

Piata de soft si servicii revine pe crestere. Outsourcingul e rege

20.01.2010, 23:05 90

Piata locala de soft si servicii va creste in acest an cuaproximativ 5-6%, pana la valoarea de 680 de milioane de euro,"motoarele" care vor trage in sus veniturile companiilor de profilurmand sa fie externalizarea si serviciile IT, estimeaza companiade analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

"Estimam ca in 2010 piata va ajunge la un total de 680 demilioane de euro, cu cresteri de mai mici de 10% pe soft siservicii si de peste 20% pe segmentul de externalizare", a declaratpentru ZF Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru EuropaCentrala si de est al companiei.

Statul se teme sa faca lucruri noi pe IT

"Segmentul de externalizare poate creste si mai mult, chiar sicu 50% pe an, pentru ca porneste de jos, iar piata poate fiputernic inflentata daca se semneaza un contract mare. Este devazut, de exemplu, daca se vor face contracte in sectorul public,pentru ca in cadrul proiectului eRomania era si un segmentimportant dedicat hostingului, de exemplu. Piata poate creste cucate 20% in urmatorii cinci ani fara nicio problema. Veniturile dinexternalizare sunt de sase-sapte ori mai mari in Cehia sauUngaria", a spus Chesaru.

Pe de alta parte insa, spune seful PAC Romania, firmele localenu ar fi pregatite daca un mare minister ar decide sa externalizezedepartamentul IT pentru a castiga in eficienta si pentru a-sireduce costurile.

"Ce firma din Romania ar putea prelua maine 15.000 de desktopuride la stat? In plus, mai exista si bariera ridicata de reticentainstitutiilor publice de a face ceva nou, de a fi primele careschimba ceva. Majoritatea institutiilor publice prefera sa continuesa mentina lucrurile asa cum sunt - desi ele merg prost - pentru caasa face toata lumea si de aceea nimeni nu le poate reprosa nimic",crede Chesaru.

Multe firme private nu stiu daca oamenii de la IT isi fac treabasau nu

Externalizarea - o piata care a ajuns in Romania anul trecut lao valoare de aproximativ 35 de milioane de euro fara acordurileprivind retele telecom - are insa un potential mare de crestere siin segmentul privat.

"Romania e inca in faza in care infrastructura marilor firme acrescut odata cu companiile si nu este omogena sau standardizata.Trecerea de la acest model este o optiune luata in considerare inconditiile valorii mari pe care o are acum cash-ul. Multe firmeprivate au probleme cu departamentul IT - atat din cauza costurilormari cu personalul, cat si din cauza problemelor pe care le ridicajudecarea eficientei. Cine dintr-o firma privata ii poate spunedirectorului IT ca nu are dreptate cand el spune ca nu poate reparaserverul de mail intr-o ora? Multe firme vor prefera in acestcontext sa externalizeze IT-ul si sa incheie contracte cu un nivelal serviciului garantat, care sa le ofere confortul ca daca au oproblema stiu exact cand va fi rezolvata", a declarat EugenSchwab-Chesaru.

Printre cei mai mari jucatori de pe piata locala de outsourcingse numara jucatori ca HP, IBM, Star Storage si UTI, Smartree, spuneChesaru. "Anul trecut, un impact major pe piata l-a avut decizia HPsi SIVECO de a externaliza suportul pentru contractul de la CasaNationala de Asigurari de Sanatate. E vorba de un acord de milioanede euro", a spus seful PAC, precizand ca fara datele finale pe 2009nu se poate intocmi un top al primilor jucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO