Business Hi-Tech

Piata externa si softul de gestiune a salvat TotalSoft. „Tot ce a fost legat de constructii si infrastructura s-a prabusit”

Piata externa si softul de gestiune a salvat TotalSoft. „Tot ce a fost legat de constructii si infrastructura s-a prabusit”
26.01.2010, 23:07 44

Producatorul de solutii informatice pentru afaceri TotalSoft ainregistrat anul trecut o crestere cu 40% a profitului inainte deplata dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii, sau EBITDA,la cinci milioane de euro, la afaceri de aproape 20 milioaneeuro.

Liviu Dragan, directorul general al companiei, pune crestereaprofitului pe seama mai multor factori, printre care reducereacosturilor si agresivitatea in vanzari, care au adus venituri maimari.

"Profitul a crescut atat prin cresterea veniturilor fata de2008, cat si printr-o reorganizare si eficientizare a proceselorinterne. In 2009 am avut o agresivitate mult mai mare in zona devanzari diecte si in zona de evenimente dedicate generarii de noioportunitati (22 de evenimente, conferinte si workshop-uri). Acumavem si o eficienta operationala mult mai buna. De exemplu, timpulde implementare a scazut semnificativ, cu alte cuvinte putemraspunde simultan mai multor cereri in acelasi timp", a precizatDragan pentru ZF. "Am fost mai atenti si cu recuperarea creantelor,desi politica noastra este sa ne sustinem clientii pentru a treceimpreuna prin criza."

La nivelul anului 2008, TotalSoft a realizat o cifra de afaceride 18 milioane de euro, in crestere cu peste 40%. Compania ainregistrat anul trecut o crestere cu 32% a veniturilor obtinutedin solutia pentru gestionarea resurselor intreprinderii (ERP -Enterprise Resource Planning) Charisma, adaugand in portofoliu 45de noi clienti. La polul opus s-a situat sistemul de projectmanagement Primavera, ale carui scaderi au fost simtitoare pefondul "prabusirii pietei constructiilor si a proiectelor deinfrastructura", au spus reprezentantii companiei.

Anul 2009 a fost un an in care contractele internationale aucrescut, printre clientii castigati de companie numarandu-se OMVViena si Deutsche Leasing Bulgaria. Pe piata romaneasca Totalsoft asemnat contracte cu firme precum Euroconstruct, Alvarion,Medisystem (spitalul si centrele medicale Euroclinic) si HotelRadisson. "(...) Am incheiat un an dificil, dar l-am incheiat bine.In 2010 vom creste numarul de proiecte internationale, prinoffice-urile noastre, vom lansa noi produse si ne vom consolidapozitia de furnizor roman de ERP preferat de companiile private", acomentat el. 

Pentru anul 2010, TotalSoft are ca obiectiv majorarea vanzarilorcu 20%, la 24 milioane euro si un EBITDA de sase milioane euro.

La nivelul aplicatiilor, in acest an compania va lansa versiunea3.0 (2010) a sistemului Charisma ERP, precum si noi module care saaduca valoare adaugata produselor. De asemenea, va lansa solutiaCharisma Office Automation, un sistem care va permite companiilorde servicii sa gestioneze utilizarea resursei umane peproiecte.

Pe parcursul primului trimestru, compania va deschide birouri inBulgaria, iar pana la sfarsitul anului, in Grecia, iar in anii careurmeaza, are in plan extinderea si in Germania, Anglia, Ungaria,Slovacia, Ucraina, Rusia si Polonia. Ca obiective pe termen mediu,compania pregateste lansarea sistemului Charisma ERP pe web (2011)si cresterea, pana in 2014, a veniturilor provenite din vanzarilerealizate pe piata externa la 50%.

TotalSoft este parte a grupului Global Finance, una dintre celemai importante firme de investitii private din Europa de Sud-Est cubirouri in Atena, Bucuresti, Sofia si Belgrad. Global Financeadministreaza fonduri de peste 850 mil. euro, obtinute in urmaadministrarii de fonduri de investitii private si imobiliare.

Piata locala de soft si servicii va creste in acest an cuaproximativ 5-6%, pana la valoarea de 680 de milioane de euro,"motoarele" care vor trage in sus veniturile companiilor de profilurmand sa fie externalizarea si serviciile IT, potrivit estimarilorrealizate de compania de analiza si consultanta Pierre AudoinConsultants (PAC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO