Business Hi-Tech

Piaţa IT va resimţi din plin majorarea TVA. Ghenea, Fit Distribution: Unii guvernanţi sunt rupţi de realitate

28.06.2010, 23:04 26

Majorarea TVA până la 24% va avea un efect devastator asupraindustriei IT, în special pe zona de retail, având în vedere căduce la scăderea puternică a consumului, susţin jucătorii de pepiaţă.

"Pentru comerţul IT, ca şi pentru alte segmente ale comerţuluiromânesc, sunt convins că această mărire va avea un efectdevastator asupra consumului, deoarece reţinerea de la a faceasemenea achiziţii va fi mult peste cei 5% cu care se măreşte TVA",a declarat pentru ZF Marius Ghenea, preşedintele şi acţionarul unical companiei de distribuţie IT FitDistribution. El a adăugat că oscădere a consumului cu încă 10% "pur şi simplu nu mai poate fisuportată de agenţii economici privaţi din România". Potrivitpreşedintelui FitDistribution vom vedea o mare parte a acestorfirme intrând în insolvenţă şi ulterior în faliment, pentru că nuexistă resurse pentru a mai anula în vreun fel efectul acestormăsuri, "mai ales că în continuare Guvernul nu pare să aibă în planniciun fel de măsuri de stimulare sau de relaxare pentru agenţiieconomici, care să contrabalanseze cumva creşterea TVA sauscăderile de salarii din sectorul bugetar".

"Am auzit în aceste zile chiar şi comentarii hilare, culmea, nudoar de la Guvern, ci şi de la Banca Naţională, care spuneau căagenţii economici ar trebui să păstreze aceleaşi preţuri pentruclienţi, chiar dacă se măreşte TVA, pentru ca «aşa s-a întâmplat şiîn Japonia». E clar că oamenii care lansează asemenea aberaţii suntrupţi de realitate şi ar trebui, probabil, să meargă chiar ei înJaponia şi să vadă cum arată acolo preţurile", a mai spusGhenea.

Preşedintele FitDistributution susţine că vânzătorii din piaţăvor fi primii care vor reacţiona cu măriri de preţuri de minim 15%."Mulţi comercianţi din România erau oricum în pragul falimentuluişi înainte de această mărire a TVA, aşa încât absorbţia acesteimăriri, în acest moment în România, este imposibilă. Dimpotrivă,este posibil ca, având ca pretext această mărire de TVA, uniiagenţi economici să mărească preţurile cu peste 5%, ca să îşi maiacopere din pierderile curente, datorate crizei economice", a maispus el.

La rândul său Iulian Stanciu, director general al eMAG, cel maimare retailer IT&C de pe piaţa locală, este de părere cămajorarea TVA este o decizie greşită care va duce la scădereaconsumului. "Piaţa noastră a trecut deja printr-o corecţie majorăîn 2009, multe companii au avut dificultăţi", a declarat Stanciu.În ceea ce priveşte influenţa asupra eMag, Stanciu speră că aceastava fi "minoră", având în vedere că utilizatorii vor cerceta maimulte oferte până să ia decizia de cumpărare, şi aceştia se vororienta mai mult către online.

În ceea ce priveşte piaţa de soft şi servicii, vor fi resimţiteputernic efectele negative ale majorării TVA, a declarat EugenSchwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrală şi de Estal companiei de analiză şi consultanţă Pierre Audoin Consultants(PAC). El a argumentat că efectele vor fi simţite nu atât direct,cât mai ales indirect prin scăderea economică şi păstrareacheltuielilor bugetare cu salarii, pensii şi subvenţii sociale laun nivel prea ridicat, ceea ce va micşora investiţiile în sistemeinformatice care ar avea ca scop un control mai bun şi o eficienţăsporită a activitaţii în administraţiile publice. PAC estima laînceputul anului că piaţa locală de soft şi servicii va atinge în2010 valoarea de 680 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Yorgos Ioannidis, directorul general alRomtelecom, numărul unu pe piaţa locală de telefonie fixă, adeclarat că majorarea TVA va reduce consumul de bunuri şi servicii,inclusiv pe piaţa telecomunicaţiilor. "Pe orice piaţă, în oriceţară, majorarea TVA conduce la reducerea consumului pentru căaproape toţi clienţii se vor gândi de două ori când vor face oachiziţie. Ne aşteptăm la o creştere a consumului, dar nu potavansa un procentaj în acest moment", a spus Ioannidis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO