• Leu / EUR4.9211
  • Leu / GBP5.7073
  • Leu / USD4.6615
Business Hi-Tech

Piata locala de jocuri si console video a ajuns anul trecut la 6 mil. euro

Piata locala de jocuri si console video a ajuns anul trecut la 6 mil. euro
14.06.2006, 00:00 97

Piata locala de jocuri video si console video a fost anul trecut de 6 milioane de euro, aproximativ dublu fata de nivelul din 2004, a declarat pentru Ziarul Financiar Doru Raduta, director general al TNT Games.

"Anul trecut, numai piata de jocuri din Romania a fost de patru milioane de euro, iar pentru acest an estimam ca va ajunge la cinci milioane de euro", a declarat pentru Ziarul Financiar Michael Allardin, directorul general al Best Distribution. "Jocurile pentru console au avut o pondere de 25% din piata", a adaugat el.

Raduta considera ca in acest an piata ar putea creste cu cel putin 50%, totul depinzand de ultimele trei luni ale anului, cand se vand jocuri cat pentru tot restul anului.

Acest lucru este explicat prin faptul

ca in aceasta perioada sunt sarbatorile, oamenii stau mai mult timp in casa si nu in ultimul rand jocurile cu cel mai mare succes sunt lansate de producatorii in aceasta perioada.

"Piata de jocuri pentru console din acest an este estimata la 28% din totalul pietei. Aceasta crestere se datoreaza dezvoltarii retailului, cresterii veniturilor consumatorilor si nu in ultimul rand, consolele au devenit mai accesibile ca pret", a explicat Allardin.

In orice caz, piata locala de jocuri si console are un pontetial mare daca ne uitam, spre exemplu, la Polonia, unde piata s-a cifrat anul trecut la 120 de milioane de euro, conform lui Raduta.

"Daca economia merge bine, probabil ca in urmatorii cinci ani o sa ne apropiem si noi de aceasta cifra", a precizat Raduta.

Pe piata locala, romanii cumpara mai mult asa-numitele jocuri "buget si super-buget", unde un CD cu mai multe jocuri costa intre 15 si 25 RON (4,2 - 7,1 euro) si care reprezinta aproximativ 40% din piata.

"Piata locala este in crestere si foarte multa lume practica asa-numita cumparatura la impuls. In Romania se practica numai in aceasta zona de pret din cauza puterii scazute de cumparare", a explicat Raduta, care considera ca ponderea cumpararii la impuls va creste in viitor.

Un alt tip de jocuri foarte populare intre romani sunt jocurile care se pot juca numai pe Internet (Massive Multiplayer), unde se strang comunitati de sute si milioane de jucatori din toata lumea.

Numarul jucatorilor romani ai acestui tip de jocuri este de 10.000, conform lui Allardin si aproximativ 50.000, conform lui Raduta.

In continuare, cea mai mare problema a distribuitorilor de jocuri si console este pirateria.

In cazul jocurilor, pirateria este de peste 90%, jocuri piratate putand fi gasite pe Internet, dar si la tarabele de pe strada, conform lui Raduta.

"Daca ne referim la piraterie, problema nu consta neaparat in mentalitatea consumatorilor, ci in accesibilitatea mult prea larga a pirateriei", a precizat Allardin.

Totusi, cresterea pietei a fost remarcata si de compania Expo24, care organizeaza intre 15 si 18 iunie Digitrend, primul eveniment local dedicat jocurilor electronice. "Acum este momentul, mai ales ca urmeaza sa intram in Uniunea Europeana, iar pirateria a inceput sa scada", a declarat pentru Ziarul Financiar Anton Vlad, coordonatorul evenimentului. El se asteapta ca Digitrend sa aiba cateva zeci de mii de vizitatori. radu.tataru@zf.ro

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9211
Diferență: 0,0386
Ieri: 4.9192
Azi: 4.6615
Diferență: -0,5058
Ieri: 4.6852
Azi: 5.7073
Diferență: 0,1949
Ieri: 5.6962
Azi: 4.9963
Diferență: 0,4544
Ieri: 4.9737