Business Hi-Tech

Piaţa locală de electro-IT are cea mai mare creştere din Europa, dar este codaşă încă la consumul per capita. Fiecare român a cheltuit în medie 127 de euro în 2016 pentru achiziţia de frigidere, telefoane mobile sau aparate foto

Piaţa locală de electro-IT are cea mai mare creştere...

Autor: Cristina Roşca

16.02.2017, 18:42 256
Piaţa de electro-IT din România a avut a cel mai puternic avans din Europa, de 9,2% la peste 2,5 mld. euro, arată o comparaţie realizată pe baza rapoartelor GfK pe pieţele din regiune. Doar Slovacia a mai punctat un avans de 9%, în timp ce piaţa germană, cea mai mare din Europa, a scăzut uşor.

În ceea ce priveşte cheltuiala medie per capita, aceasta este în continuare mult sub celelalte ţări europene, chiar şi sub cele din regiune. Fiecare român a cheltuit în medie anul trecut 127 de euro pentru achiziţia de frigidere, telefoane mobile sau aparate foto, suma fiind de circa două ori mai mică decât cea din Cehia şi de peste cinci ori mai mică decât cea cheltuită de un consumator neamţ.

Totuşi, treptat, piaţa din România recuperează din diferenţa care o desparte de celelalte pieţe din Europa, avansul fiind mult peste cel din regiune. Mai mult, prin comparaţie, piaţa din Germania a scăzut anul trecut cu aproape 1%, până la 57,7 mld. euro. Germania este cea mai puternică economie din Europa, o ţară unde salariul mediu este de 5-6 ori mai mare decât cel din România. De altfel, cheltuiala medie pentru electro-IT este direct proporţională cu salariul mediu. Un român câştigă în medie pe lună sub 450 de euro net, de două ori mai puţin ca un ceh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO