Business Hi-Tech

Piata solutiilor ERP si a serviciilor aferente va depasi 230 mil. euro in 2010

02.11.2006, 18:50 40

Piata locala de solutii de planificare a resurselor pentru intreprinderi (ERP) si de servicii aferente va ajunge in acest an la 105 milioane de euro, fata de 87 milioane de euro cat a fost anul trecut, conform unui studiu realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC), ce urmeaza sa fie publicat astazi. Oficialii companiei au estimat de asemenea ca in 2010 piata va creste la 230 de milioane de euro.
Din punctul de vedere al verticalelor cele mai active in implementari de solutii ERP, industria si utilitatile vor avea impreuna aproape 57% din totalul pietei din acest an. Prin contrast, sectorul public va genera doar 5-6% din piata din acest an, au estimat oficialii PAC. "Sectorul public este inca intr-o stare de inconstienta cu privire la necesitatea unor unelte informatice moderne si performante pentru a face fata cerintelor Uniunii Europene", a declarat pentru ZF Eugen Schwab, directorul general PAC pentru Romania si Europa de Est.
"Romania se afla cu mult in urma pietelor din primul grup de tari est-europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, existand un decalaj mediu de 3-4 ani", a declarat pentru ZF Ioana Bucin, consultant PAC si responsabil pentru realizarea acestui studiu.
Din totalul pietei ERP din 2006, veniturile din vanzarea de noi licente si mentenanta software sunt superioare veniturilor rezultate din serviciile de implementare si integrare de sistem. In opinia loanei Bucin aceasta arata ca piata din Romania nu are inca maturitatea sa absoarba servicii cu valoare adaugata, produsele software si mentenanta aferenta fiind mult mai usor "vandabile".
Pe de alta parte, exista actori pe aceasta piata care prefera sa factureze licente mai mult decat pretul real si sa includa si servicii de implementare, integrare si training in acelasi pret, conform PAC.
"Ne aflam in situatia fericita in care cererea pe piata este uneori mai mare decat oferta pentru servicii de integrare a unor solutii complexe internationale", a precizat Schwab. In acest context, cei mai importanti integratori din Romania au demarat programe de formare de consultanti si, in unele cazuri, chiar fac apel la resurse externe pentru a acoperi deficitul din tara, afirma oficialii PAC.
Pentru anul 2005, PAC a estimat ca in Romania existau mai putin de 800 de consultanti cu expertiza in implementarea unui produs de tip ERP. Eugen Schwab crede ca "acest numar redus si, mai ales, pregatirea si experienta lor foarte limitate, se datoreaza in primul rand sistemului de invatamant superior neadaptat nevoilor pietei si istoriei economice a Romaniei din ultimii 20 de ani si care a ramas cu mult in urma unor tari ca Cehia, Ungaria sau chiar Slovacia".
Ioana Bucin a spus ca previziunile PAC cu privire la numarul de consultanti in anul 2010 sunt destul de rezervate. "Pentru nevoile reale ale Romaniei anului 2010, 1900 de consultanti ERP ar trebui sa fie total insuficienti, insa nu se poate vorbi, din pacate, de programe masive de formare de consultanti, singurele initiative limitandu-se la 10-20 de personae fiecare", a explicat oficialul PAC. Conform studiului PAC, pe langa dominatia vanzatorilor de aplicatii de tip ERP si integratorii internationali, exista inca un numar important de companii cu capital romanesc cu un rol semnficativ pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO