Business Hi-Tech

Planurile grupului ungar Munch după integrarea start-up-ului românesc antirisipă alimentară Bonapp.eco: Vrem să dublăm businessul din România în următoarele 12-18 luni. Potenţialul de creştere este mare

Kirill Perepelica, cofondator Munch: Am vorbit constant cu fondatorii Bonapp în ultimii ani şi până la urmă am decis să fuzionăm pentru că Bonapp are deja un brand foarte puternic şi o fundaţie pe care vrem să construim ca să putem să ne atingem obiectivele mai devreme. De aceea am decis să facem acest lucru.

Autor: Ioana Nita

12.02.2025, 00:06 544

Munch va opera pe plan local doar prin intermediul firmei Bonapp.eco SRL, care va fi încorporată în compania de tip holding pe care grupul ungar o are în Olanda Toţii fondatorii şi investitorii Bonapp.eco vor rămâne în continuare în business Bonapp.eco a fost fondat de antreprenorul de origine franceză Grégoire Vigroux, stabilit de circa 20 de ani în România, unde a creat mai multe businessuri, cel mai cunoscut fiind TELUS International Europe, denumit anterior CallPoint2. 

Grupul ungar Munch, care operează şi pe pieţele din Cehia şi Slovacia şi care a intrat şi pe piaţa din România în martie anul trecut cu aplicaţia sa contra risipei de mâncare, are în plan să crească businessul său de pe plan local de cel puţin două ori după integrarea cu aplicaţia românească Bonapp.eco. Din luna martie cele două aplicaţii mobile de combatere a risipei alimentare – Munch şi Bonapp.eco - vor deveni una singură, iar împreună vor avea peste 1.500 de locaţii partenere în România. Aplicaţia se va baza pe platforma Munch, dar există posibilitatea de a păstra brandul Bonapp.eco, care este deja mult mai cunoscut pe plan local. 

„România are o economie vibrantă şi în creştere după cum văd eu. De asemenea, România nu este atât de centralizată ca alte ţări - adică nu avem doar Bucureşti şi atât. Ai mai multe regiuni cu populaţie mare şi economie în creştere, ceea ce este un factor foarte bun pentru a te dezvolta. Noi vrem ca cel puţin să dublăm cifra de afaceri şi numărul de parteneri disponibili în România în perioada următoare. Aşadar trebuie să ajungem la cel puţin 3.000 de locaţii în România în următoarele 12-18 luni“, a declarat pentru ZF Kirill Perepelica, cofondator Munch. El a adăugat că în viitor businessul din România ar putea reprezenta cât toate celelalte trei ţări – Ungaria, Cehia şi Slovacia – pe care este prezent grupul. 

„Dacă eşti foarte puternic în România, atunci dimensiunea businessului poate fi cât businessul cumulat din celelalte trei ţări - Ungaria, Cehia şi Slovacia. Şi acesta este obiectivul nostru pe termen lung, să avem la fel de mult trafic şi tracţiune aici ca în celelalte trei ţări combinate.“

Munch a intrat în România în primăvara anului trecut, fiind astfel al doilea jucător de pe piaţa locală pe segmentul aplicaţiilor de combatere a risipei alimentare, în condiţiile în care singurul start-up care a rămas în picioare pe această zonă în ultimii ani a fost Bonapp.eco, celelalte iniţiative locale eşuând. Încă de la intrarea pe piaţa românească, fondatorii Munch au fost în contact cu competitorul lor Bonapp.eco, care fiind lansat din noiembrie 2021 avea deja mai multă tracţiune în piaţă. 

„Am avut operaţiuni mici în România, în Bucureşti şi Iaşi. Am testat să vedem cum merge, dar în acelaşi timp, am început să vorbim şi cu Bonapp. Am vorbit constant începând din 2021 şi până la urmă am decis să fuzionăm pentru că Bonapp are deja un brand foarte puternic şi o fundaţie pe care vrem să construim ca să putem să ne atingem obiectivele mai devreme. De aceea am decis să facem acest lucru. Desigur, dacă am fi vrut, am fi putut să concurăm în continuare, dar preferăm cooperarea în loc de competiţie“, a explicat Kirill Perepelica. 

Kirill Perepelica, cofondator al Munch: Am vorbit constant cu fondatorii Bonapp în ultimii ani şi până la urmă am decis să fuzionăm pentru că Bonapp are deja un brand foarte puternic şi o fundaţie pe care vrem să construim ca să putem să ne atingem obiectivele mai devreme. De aceea am decis să facem acest lucru.

 

Din martie anul trecut, Munch a testat piaţa locală în două oraşe - Bucureşti şi Iaşi, reuşind să ajungă în total la peste 180 de locaţii partenere, aplicaţia fiind descărcată de peste 80.000 de utilizatori până la finalul anului trecut. 

Aplicaţia Bonapp.eco a fost lansată în noiembrie 2021 pe piaţa locală de către antreprenorul de origine franceză Grégoire Vigroux, împreună cu Diego Roy de Lachaise, Luka Zivkovic şi un al patrulea antreprenor care a părăsit între timp start-up-ul. Grégoire Vigroux, stabilit de circa 20 de ani în România, a creat mai multe businessuri pe plan local, cel mai cunoscut fiind TELUS International Europe, denumit anterior CallPoint2. Un alt business cunoscut al său este şi start-up-ul fenix.eco, specializat în vânzarea de smartphone-uri recondiţionate, care a fost fondat în 2020 şi vândut un an mai târziu către francezii de la Recommerce Group, un important jucător european în domeniul smartphone-urilor recondiţionate.

În ceea ce priveşte Bonapp.eco, Vigroux a reuşit ca în decurs de trei ani să crească businessul la peste 350.000 de utilizatori, aplicaţia fiind dis­ponibilă în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov. În total în aplicaţie erau înscrise în octombrie anul trecut peste 1.200 de unităţi ale retailerilor, fie că sunt magazine, cafe­nele, baruri, restaurante sau hoteluri.

Grégoire Vigroux, cofondator al Bonapp.eco: Mereu când sunt implicat într-un startup, am un plan de exit, am o strategie de exit. În caz că dorim să explorăm un exit, atunci o să discutăm cu mai mulţi investitori, concurenţi la nivel internaţional şi dacă există o opţiune la un moment dat pentru un exit, suntem deschişi şi ne vom gândi.

Start-up-ul românesc a primit finanţări în valoare totală de circa 1,4 mil. de euro de la fondurile de investiţii locale Early Game Ventures şi Roca X, dar şi de la fondul ungar de investiţii Impact Ventures şi de la CVC-ul companiei Up.

„Alianţa cu un lider de anvergură într-un moment în care domeniul combaterii risipei alimentare trece printr-o perioadă de consolidare la nivel global este o veste foarte bună atât pentru Bonapp, cât şi pentru ecosistemul de startup-uri din România. Suntem bucuroşi să rămânem investitori în compania care va deveni cu siguranţă un jucător foarte puternic în acest domeniu”, a declarat Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures, fondul de investiţii care a participat la runda de finanţare seed anunţată de Bonapp.eco la începutul anului 2022, la două luni de la lansarea aplicaţiei.

În schimb, start-up-ul Munch a primit investiţii în mai multe runde de finanţare, ultima fiind o rundă de serie A în noiembrie 2023. Runda de finanţare serie A a fost condusă de Piton Capital, cu participarea FJ Labs, ambii investitori de talie internaţională, dar şi a altor investitori notabili precum cofondatori ai Groupon şi Lieferando.

Odată cu această integrare în grupul Munch, toţi acţionarii start-up-ului Bonapp vor rămâne în business, iar start-up-ul ungar va opera pe plan local prin intermediul companiei Bonapp.eco SRL.  Aceasta din urmă va fi încorporată în compania de tip holding pe care grupul ungar o are în Olanda.

“Mereu când sunt implicat într-un start-up, am un plan de exit, am o strategie de exit. În caz că dorim să explorăm un exit, atunci o să discutăm cu mai mulţi investitori, concurenţi la nivel internaţional şi dacă există o opţiune la un moment dat pentru un exit, suntem deschişi şi ne vom gândi", a spus Grégoire Vigroux cu privire la un viitor exit.

Împreună, fondatorii plănuiesc să se extindă în noi pieţe în 2025, inclusiv în Bulgaria, Croaţia, Grecia, Serbia şi Slovenia, în timp ce vor consolida parteneriatele cu retailerii şi vor îmbunătăţi aplicaţia mobilă pentru a oferi o experienţă mai bună utilizatorilor.

"Ne vom ocupa de expansiunea internaţională în Grecia, Slovenia, Serbia şi Croaţia pentru a deveni un lider regional adevărat”, a completat Vigroux.

La nivel de grup, Munch are acum în total peste 6.000 de locaţii în toate cele patru ţări în care activează, iar cumulat, businessurile Munch şi Bonapp.eco, s-au ridicat anul trecut la 7,5 milioane de euro.

Aplicaţiile mobile Munch şi Bonapp permit utilizatorilor să achiziţioneze produse care se apropie de data expirării la reduceri de 50% sau mai mult, ajutând retailerii să reducă risipa şi să îşi crească veniturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Summitul Pietei de Capital