Adservio, platforma online de management şcolar dezvoltată de antreprenorul Alexandru Holicov din Iaşi, se va extinde în Finlanda, Austria, Ungaria şi Germania în 2020. Costul total al extinderii va fi de aproximativ 2,5 milioane euro, conform fondatorului platformei.
”Ţinta noastră pentru anul 2020 este continuarea digitalizării educaţiei din România, prin extinderea platformei şi a proiectelor care ne definesc. Mai mult, ne dorim să extindem activitatea în afara ţării, astfel am ales dintre 13 state posibile Finlanda, Austria, Ungaria şi Germania. Acestea sunt state unde digitalizarea educaţiei este un subiect de actualitate, cu foarte mare potenţial pentru a primi iniţiative ca Adservio.Investiţia estimată pentru extinderea operaţiunilor în Finlanda, Austria, Germania şi Ungaria se ridică la aproximativ 2,5 milioane euro”, a declarat Alexandru Holicov.
Adservio este o platformă online de management şcolar care conectează toate persoanele şi instituţiile implicate în actul de educare. Cu alte cuvinte, este vorba despre un program care permite acordarea de note, însemnarea absenţelor, calcularea mediei în timp real, realizarea unor statistici despre evoluţia elevului sau performanţele sale în raport cu ceilalţi şi multe altele. Toate acestea sunt vizibile pentru profesori, elevi şi părinţi în egală măsură. Şcolile care folosesc platforma nu trebuie să plătească nimic, singurii care plătesc pentru utilizare sunt părinţii - un abonament de 2 euro pe lună.
Adservio a fost implementată până în prezent în 200 de şcoli din România, dintre care 23 în Bucureşti şi Ilfov. Rezultatele implementării platformei în aceste şcoli sunt evidente, spune fondatorul Adservio. Astfel, părinţii, profesorii şi elevii s-au implicat mai mult în procesul de educaţie, iar în unele unităţi de învăţământ s-au înregistrat cu până la 63% mai puţine absenţe, iar media pe unitate şcolară a crescut cu un punct.
Alexandru Holicov spune că principala piedică în implementarea platformei în toate şcolile din România este Ministerul Educaţiei care refuză să dea un ordin de ministru prin care să permită emiterea rapoartelor statistice şi documentelor şcolare în format electronic, cu semnătură digitală.
”Referitor la acţiunile MEC, pentru a facilita măsura de desfiinţare a celor aproximativ 42 de comisii, primul pas ar fi emiterea unui ordin de ministru prin care să se decidă că: Instituţiile Şcolare care folosesc un Software pentru Management şi Gestionarea Şcolarităţii care respectă standardele MEC vor putea emite rapoartele statistice şi documentele şcolare în format electronic, cu semnătură digitală, dar şi în vederea listării şi arhivării. Prin acelaşi ordin, MEC să anunţe crearea unei conexiuni API prin care aplicaţiile software de gestionare a şcolarităţii folosite în unităţile şcolare să poată livra informaţii statistice către Minister conform standardelor cunoscute prin regulamentele deja aprobate. Această decizie a Ministerului, din perspectiva efectelor pozitive ar fi similară trecerii de la indigo la imprimantă”, spune fondatorul Adservio.
În 2018, businessul a avut o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de lei, pentru 2019 preconizează afaceri de peste 2,5 milioane de lei, iar pentru 2020 ţinteşte să îşi dubleze veniturile şi să atingă pragul de 5 milioane de lei.
În 2016, Adservio a intrat în un parteneriat cu Telekom România în urma căruia şcolile au fost dotate cu tablete şi internet 4G.